A fény ünnepe alkalmából Dr. Verő Tamás rabbit kérdeztük a hanukáról, az idei év programjairól.

 A Frankel zsinagóga vallási vezetője tavaly vette fel először a „Rabbi házhoz megy” jelmezét. A kezdeményezés már az első évben nagy sikert aratott.

zsblog.hu: Miért más, ha más 5775 hanukája, mint az előzőek voltak? Mi hanuka aktuális üzenete?

Verő Tamás: Az aktuális üzenete megegyezik a régmúlt üzenetével. Hagyományaink melletti kiállás néha nehézségekbe ütközik, de akkor is meg kell tennünk mindent a zsidóságunk felvállalása érdekében, mert ez a továbbélés záloga.

zsblog.hu: Tavaly hanukakor indítottad el a “Rabbi házhoz megy” kezdeményezést. Mit vársz az idei évtől? Elég vagy erre a feladatra egyedül? Rabbitársaid nem csatlakoznának hozzád?

Verő Tamás: Azt gondolom – és a visszajelzések is arról tanúskodnak-, hogy egy jó kezdeményezés a “Rabbi házhoz megy”. Növekszik azok száma, akik megkeresnek, akik szeretnék a hanukai gyertyagyújtást megtartani. Ez a kezdeményezés akkor éri el célját, ha bebizonyosodik, hogy a zsinagóga mellett, a zsidó otthonok lehetnek a helyszínei a zsidóság megélésének.

zsblog.hu: Milyen hanukai programokkal készültök a Frankelben? Kiknek szólnak ezek?

Verő Tamás: 1, Hanukai BaLaGan! December 16-án 18.30-kor gyertyagyújtás a zsinagóga előtt és a zsinagógában a Motl önkénteseivel. Várjuk a fiatalokat és a középkorosztályt. Lesz: ÁRIA ÉS DAL EST. Fellépő művészek: KÉRINGER LÁSZLÓ ének, PÉTERY DÓRA zongora, SALAMON EMŐKE ének. Műsoron: G. F. Handel, W,A. Mozart,G. Puccini, R. Stauss, G. Mahler, C. Millöcker, Lehár Ferenc művei
2, Kisiskolás hanukai előadás, és ünnepség december 19-én 18.00-tól a zsinagógában. Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola első és második osztályos diákjai szereplését láthatjuk, hallhatjuk. Lesz fánk is!

3, december 21-én vasárnap Talmud Tórás gyújtás vasárnap az oktatás végén csak bár és bát micvásoknak:)

4, Körzeti hanuka ünnep december 21-én 16.00-tól a Budai Micve Klubban. Gyertyagyújtás után KOLTAI RÓBERT hanukabaréja. Zongorán kísér: DARVAS FERENC

zsblog.hu: Hanuka idején hol találkozhatunk veled otthonunkon és a Frankelen kívül?

Leszek első nap a Benjámin Óvodában, a Gozsdu udvarban, a Bálint Zsidó Közösségi Házban, utána Bécstől kezdve sok helyszínen találkozhatunk. Mindenkinek kívánok örömteli hanukát!