2011 és 2015 után ismét az európai zsidó vezetők körében végzett felmérést a Joint. Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mit látnak a legfőbb veszélyforrásnak és hogyan állnak Izraelhez az egyes kilék vezetői.

A felmérés folyamán online kerestek fel közösségi vezetőket (10 nyelvre fordították le a kérdőívet). 29 országból 893-an válaszoltak.

Az egyik kérdésre, miszerint “Az alábbiak közül melyik fenyegeti legsúlyosabban országában a zsidó közösség jövőjét” a legtöbben, 66 százalék válaszolt azzal a válaszlehetőséggel, hogy “elidegenednek a zsidók saját közösségüktől”, azonban mindössze egy százalékponttal maradt le a “demográfiai csökkenés”. (A kérdésre 15 válaszlehetőséggel lehetett felelni, egy válaszadó több opciót is megjelölhetett). 5 másik válaszlehetőség is 50% felett szerepelt a vizsgálatban. A válaszadók 62 százaléka úgy véli, hogy “a közösség tagjai elkötelezettségének hiánya” (62%), a “zsidó szervezetek gyengesége / megújulás hiánya” (60%), a “tudatlanság / elhanyagolható tudás a judaizmusról” (56%), a “antiszemitizmus” (56%) valamint a “vezetés eredményességének hiánya” (51%) jelentik a jövőre nézve a legnagyobb veszélyt. (A válaszok megoszlását ld. a képen)

The chart from the survey

A felmérésből az is kiderült, hogy a zsidó vezetők 2018 sokkal jobban támogatták Izraelt, mint 2015-ben tették. Míg 2015-ben azzal az állítással, hogy “Teljes mértékben támogatom Izraelt függetlenül attól, hogy kormánya hogy viselkedik”, a válaszadók 28%-a erősen értett egyet, 28% inkább egyetértett, 26% inkább nem értett egyet és 15% erősen nem értett egyet. A tavalyi felmérés ugyanezen kijelentésével a válaszadók 36 százaléka erősen egyetértett, 32 százalék inkább egyetértett, 19 százalék inkább nem értett egyet, míg 11 százalék erősen nem értett egyet.

A kutatásból az is kiderült, hogy sok közösségi vezető gondolja úgy, hogy szükség van a közösségekben Izraelről folytatott nyílt politikai vitákra.

Felhasznált forrás:

https://www.thejc.com/news/world/european-jewish-communal-leaders-apathy-a-greater-threat-than-antisemitism-1.472867