Magyarországon május első vasárnapja az anyák napja hivatalos időpontja. Más országokban eltérő dátumokon köszöntik az emberek nőnemű felmenőiket. Nézzük, hogy mi a helyzet Izraelben.

Semmi sem egyszerű Izraelben. Még egy olyan egyszerűnek tűnő “ünnep”, mint az anyák napja sem. Ennek egyik oka az, hogy korábban két anyák napját ünnepeltek a Zsidó Államban; egyet Haifán és egyet az ország többi részén.

1951-ben Haifán, létrehozták az anyák napja lokális verzióját, amelyet Hannah Hushi, a város legendás polgármesterének, Abba Hushi feleségének kezdeményezésére vezettek be. A polgármester azt javasolta a városi tanácsnak, hogy anyák napján „fiúk és férfiak vegyenek részt a háztartási munkákban, és ajándékokat adjanak az anyáknak”… Továbbá egy közparkot is felavattak a Carmel-hegyen, amelyet Gan HaEm-nek (Anyakert) neveztek el. Az anyák a terv szerint ezen a napon fákat ültetnek a parkban, valamint összejöveteleket rendeznek az egész városban.

Hushi azt is javasolta, hogy a haifai anyák napját Hanuka idején ünnepeljék. Az ünnepet elfogadó más városok viszont úgy határoztak, hogy a Tu bisvát-i faültetéssel párosítják az ünnepet.

1951 vége felé az újonnan induló Ha’aretz Shelanu (A mi országunk) gyermekújság bejelentette saját anyák napi kezdeményezését, és arra kérte fiatal olvasóit, hogy javasoljanak időpontot az eseménynek. A 11 éves herzliiai Nehama Frankel is javaslattal élt, mégpedig Szold Henrietta jorcájtját (halálozási évforduló) jelölte meg, aki a Hadassah alapítója volt. Szold a Youth Aliyah nevű szervezetet vezette, amely 30.000 zsidó gyermeket mentett ki a náci Európából. A hetvenes évek elején az ünnepet az Oktatási Minisztérium bejegyezte, és svát hónap 30.-ra dátumozta. Valójában tévedtek: Szold ádar első napján halt meg; a dátum az Olajfák hegyén található sírkövén látható.

Az izraeli társadalom az 1980-as évek végén leginkább egy film (Aba Ganuv) hatására kezdeményezte az anyák napja nevének és mondanivalójának átformálását. A filmben egy kisfiút, akit édesapja egyedül nevel, arra kért tanára, hogy mutassa be, milyen ajándékot készített anyák napjára.

Állami szinten az Oktatási Minisztérium 2006-ban vezette be a család napját az anyák napja helyett. Az indok a következő: „A családban a szerepek megoszlása ​​megváltozott, egyenlőbbé vált. Az anyák jelentős gazdasági tényezőt jelentenek a családban, és az apák már a terhesség fázisától kezdve segítik az anyákat és a magzatot, születésük után jelentős szerepet játszanak fejlődésükben. Ezek a változások a különleges nap lényegének átalakulásához vezettek.” A Nap dátumán azonban nem változtattak, továbbra is svát hónap 30.-a az időpontja.

A mai családi naphoz kapcsolódó szokások meglehetősen hasonlóak az elődjéhez kapcsolódókhoz: a gyerekek kártyákat és ajándékokat készítenek a szülőknek, nagyszülőknek. Az ünnepet inkább oktatási eszköznek, mint tényleges ünnepnek tekintik, bár az elmúlt években néhány vállalkozás – virágszállítási szolgáltatás, fagylaltozó, stb.- megpróbálta megragadni a napban rejlő piaci lehetőséget.

Felhasznált forrás:

https://www.israel21c.org/the-story-of-how-israels-mothers-day-became-family-day/