Tangier városában 2022. augusztus 22-én adták át a Bét Jahuda Múzeumot, mely a tengerparti település zsidó történelmének népszerűsítését és megőrzését célozza.

Az avatóünnepségen részt vett Serge Berdugo, a Marokkói Zsidó Hitközségek Tanácsának főtitkára is. Berdugo beszédében kiemelte az intézmény fontosságát, mondván, hogy az VI. Mohamed király vízióját tükrözi, amely a marokkói diaszpóra és szülőföldjük közötti kölcsönös kötődési és elkötelezettségi kapcsolat előmozdítását kívánja előmozdítani.

Az épület átadása tükrözi Marokkó kulturális és civilizációs sokszínűségét, valamint a marokkói kultúra különböző összetevői közötti kölcsönhatást, beleértve a zsidó örökséget és kultúrát, amelyek „fontos elemet alkotnak” – tette hozzá.

A múzeumi projekt a város több mint 60 éve elhagyatott zsinagógája rehabilitációs munkálatainak része volt. A rehabilitációs munkálatokhoz 2 millió MAD (192 361 USD) volt szükség, amelyet a marokkói kulturális minisztérium finanszírozott.

A zsidó közösség tagjaiból álló bizottság anyagilag is hozzájárult a múzeumi tér szcenográfiai munkáinak megvalósításához, a judaizmus kulturális örökségének megőrzésére és népszerűsítésére. VI. Mohamed király hangsúlyozta a zsidó identitás fontosságát, amely Marokkó kulturális sokszínűségének szerves része. A király egyik beszédében hosszú részt szentelt a diaszpóra, ezen belül a zsidó közösség fontosságának hangsúlyozásának.

A marokkói diaszpóra fontosságát hangsúlyozva a király sürgette a kormányt, hogy javítsa Marokkó befektetési ökoszisztémáját, hogy több befektetést vonzzon a külföldön élő marokkói közösségekből.

A marokkói diaszpóra üdvözölte VI. Mohamed király utasításait, hogy a zsidó történelmet vegyék be Marokkó oktatásába.

 

Forrás: https://eurojewcong.org/news/communities-news/morocco/morocco-inaugurates-museum-dedicated-to-jewish-history-in-tangier/?fbclid=IwAR3NJpFC19Aj5j4dnuK4PLCFMiErmq4FLzilfxgaE1v8zNzKfqIafVlkuRs