A Stetl-t bemutató írás első részében többek között azzal foglalkoztunk, hogy hogyan éltek az ilyen városkákban a zsidók. Bemutattuk a legfőbb intézményeket és vallási funkciókat. Jelen bejegyzés legfőbb témáját a stetlben működő chevrák (társaságok) ismertetése, a valós élet bemutatása és a stetl jelene alkotja.

A stetl-ben az intézményrendszereket magas strukturáltság jellemezte. Néhány akkoriban is működő chevra (társaság) a mai napig létezik, igaz már nincs akkora jelentősége és szerepe (főleg a stetl eredeti régióiban), mint egykor.

  • Hachnasat Kálá: segített a szegény menyasszonyoknak és vőlegényeknek a házasságban, főként anyagilag (kiházasításban)
  • Chevra Kádisa: Szó szerint szent társaságot jelent. Temetéssel foglalkozott a szervezet (ma is nagyon gyakori)
  • Hachnasat Orchim: Vendégek fogadására létrejött egylet.
  • Bikur cholim: Szó szerint: beteglátogatás. Azért jött létre, hogy a közösség betegeit meglátogassák és segítsék a tagok.

A stetl-beli életet sokan egy ideális, tökéletes világként képzelik el napjainkban. Azonban ez nem teljesen igaz. A stetl tele volt szegény emberekkel, és az infrastruktúra is nagyon gyenge volt. A legnagyobb élet a piacnapokon volt jellemző a stetl-re, amikor sok család érkezett a városkákba eladni portékájukat, akik később a helyi, főként zsidók által birtokolt vendéglőkben és üzletekben költötték el a bevételüket.

Mint a zsidó életben, így a stetl-ben is a hét legfontosabb napja a szombat (volt). Ilyenkor csend uralta a városkákat, a helyiek ekkor csak a zsinagógákat keresték fel. A családok otthon étkeztek, leggyakrabban csak ekkor került az asztalra a hal és a hús, amit a szimpla hétköznapokon a többség nem tudott megfizetni.

Annak ellenére, hogy a II. világháború után megszűntek a klasszikus stetl-ök, az amerikai kontinensen a mai napig találkozhatunk az egykori stetl elképzelés alapján létrejövő településekkel. Ilyen például a Montreal közelében található Kiryat Tosh, amit 1963-ban alapított  Meshulim Feish (Ferencz) Lowy rebbe. Jelenleg közel 3000 lakosa van. New York államban több hasonló városka is felkereshető, ezek közül a legnagyobbak Kiryat Joel és New Square. Előbbiben 25 000 főre, utóbbiban 8 500 főre becsülik a lakosok számát, mely évről évre növekszik.

Stetl a művészetben

Talán az egyik legismertebb stetl-t bemutató regény a Sholem Aleichem nevéhez fűződő Tevje, a tejesember, melyből film és számos musical is készült. A festészetben sem maradt nyomtalan a zsidó városka, Marc Chagall, Chaim Goldberg és Mane Katz egyes képein is felfedezhető a jelenség.

Hegedűs a háztetőn- szintén stetlben játszódik

Vilniusban 2020-ban terveznek átadni egy shtetl múzeumot, de számos más európai zsidó kiállítás részét képzi az egykori zsidó városka életének bemutatása.

A stetl-ről szóló írás első része itt olvasható.