A “zsidó Nobelként” emlegetett Genezis-díjat 2019-ben Robert Kraft kapja. Az elismerést 2014-ben alapították, melyet azóta évente osztanak ki, olyan kiemelkedő személyeknek, akik szakmai munkájukkal a humanizmust, a zsidó értékek terjesztését segítik elő, valamint Izrael elkötelezett támogatói.

A New England Patriots amerikai futballcsapat tulajdonosa, amerikai filantróp az antiszemitizmus elleni küzdelme és egyéb előítéletek társadalmi szintű leküzdése érdekében tett erőfeszítései miatt kapta meg az elismerést. Kraft Izrael támogatója is. Sporthoz kötődő viszonyát a Zsidó Államban is igyekszik reprezentálni. Az amerikai futball népszerűsítésére stadiont építtetett Jeruzsálemben (mely a Kraft nevet viseli).

A Genezis-díj átadására várhatóan 2019. júniusában kerül sor Jeruzsálemben, Benjamin Netanyahu miniszterelnök jelenlétében.

Stan Polovets, a Díj társalapítója és elnöke elmondta, hogy a tavalyi nyertes Ruth Bader Ginsburg bírónőnek (az amerikai legfelsőbb bíróság tagja) méltó utódja az idei díjazott Kraft. Véleménye szerint Ginsburghoz hasonlóan Kraft is élete nagy részét annak szenteli, hogy egy igazságosabb társadalomban éljünk, ahol a tolerancia és a befogadás természetes. Továbbá a világ egyik legérdekesebb filantrópnak nevezte őt, akinek jótékonysága a tikkun olam (világ javítása) zsidó értéket tükrözi.

A 2014-ben alapított díjat elsőként Michael L. Bloomberg, New York korábbi polgármestere vehette át (a 2001. szeptember 11.-ei események alatt a város vezetője volt). Később díjat kapott az Oscar-díjas színész Michael Douglas, Itzhak Perlman kiváló hegedűművész, Anish Kapoor, brit szobrász. Tavaly nagy közfelháborodást váltott ki, hogy Nathalie Portman, az Izraelben született amerikai színésznő nem vette át a díjat. Ruth Bader Ginsburg bírónő az egész életében elért eredményei miatt vehette át az elismerést 2018-ban.

A díj 1 millió dollár jutalommal jár, melyet a nyertesek rendszerint további jó cselekedeteik finanszírozására fordítanak.