Az askenáz és a szefárd közösség a mai napig egyedülál­ló­an szoros kapcsolatban él egymással.

Bár a hagyományaik eltérők, és általában vastag határvonal választja el a két közösséget egymástól, valószínűleg a földrajzi közelségnek köszönhetően olyan kulturális átfedések alakultak ki, mint sehol máshol a nagyvilágban. Ebből adódóan olyan magas számú átházasodás történt a két közösség között, mint sehol másutt.

A nácik kegyetlensége Hollandia zsidó lakosságát sem kí­mélte. Az ország izraelita lakosságának 80 %-a halt meg a vészkorszak alatt. A kanadai hadsereg 1945 tavaszán szabadította fel Amszterdamot.

Chéder

1964-ben Adje Cohen zsidó tudományokat kezdett el ok­tatni a lakásán, az első évben öt diákja volt. Kez­de­mé­nyezése jesivává nőtte ki magát, mely a bölcsödétől egészen az érettségiig oktatást biztosít a diákoknak. Ha ez az iskola nem jött volna létre, akkor sok ortodox család hagyta volna el Hollandiát. Az ortodox vallási nézeteknek megfelelően az iskolában a lányok és a fiúk külön tanulnak. 1993-ban már 230 tanulója és 60 dolgozója volt a chédernek. Az iskola a magas létszámnak köszönhetően új épületbe költözött a Zeeland utcába. A megnyitóünnepségen olyan magas presztízsű személyek vettek részt, mint Margit hercegnő.

Élet a XXI. században

Jelenleg körülbelül 15 000 zsidó él a nagyvárosban, főleg Buitenveldertben, a város keleti felén, és az Amstel folyó szomszédságában. Több kóser étterem, két pékség, zsidó-izraeli boltok, pizzéria és kóser boltok találhatók a környéken.

Amennyiben a zsidó kultúra iránt is fogékonyak vagyunk, Amszterdamban jó helyen járunk. A helyi zsidóság történetével a Zsidó Történeti Múzeumban ismerkedhetünk meg. Évente rendeznek a városban Nemzetközi Zsidó Zenei Fesztivált, illetve Zsidó Filmfesztivált is.

A Nieuw Israelitisch Weekblad a legrégebbi ma is működő zsidó hetilap Hollandiában, 6000-es példányszámmal. Országos és nemzetközi, zsidósággal kapcsolatos híreket olvashatunk ebben az újságban. Ezenkívül még 4 zsidó témájú lap jelenik meg valamilyen rendszerességgel. Számos honlap is azt a célt szolgálja, hogy a holland zsidókat informálja a helyi hírekről, eseményekről, közösségről.

Hollandiában jelenleg két zsidó idősotthon működik. Amszterdamban két helyen található a Beit Shalom Ház, melynek összesen 350 idős lakója van. Hágában pedig 50 fő él egy ehhez hasonló intézményben. Ezen házak ortodox elven szerveződtek, kóser ételt szolgálnak fel a bentlakóknak, saját zsinagógájuk van.

Nyugat-Európában egyedülálló módon Amszterdam egyik kórháza, az Amstelland zsidó szárnnyal is rendelkezik. A kórházban a betegeket az ortodox vallási előírásoknak megfelelően kezelik, a klinikán csak és kizárólag kóser ételt tálalnak. A szárny 1978-ban jött létre.

A Sinai központ egy zsidó pszichiátriai kórház Amsz­terdamban. Ez jelenleg az egyetlen ilyen jellegű intézmény Európában. Eredetileg mentális problémával küzdő holokauszt-túlélőkkel foglalkoztak csak a kórházban, manapság már nem zsidók is ellátásban részesülnek.

Kóser szálloda is működik a városban, tehát az ortodox turisták is könnyedén el tudnak ide látogatni.