Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója nyerte el idén a zsidó Nobel-díjat. A Genesis-díjjal 1 millió dolláros pénzjutalom jár.

A Genesis Prize Foundation ma bejelentette, hogy Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója a 2022-es Genesis-díj díjazottja. Dr. Bourla kapta a legtöbb szavazatot az idei jelöltek közül, összesen 200 000 ember szavazott a világ 71 országából. A Genesis-díj kiválasztási bizottságának kilenc bírája egyhangúlag támogatta a válaszadók döntését.

A bizottság elismerését fejezte ki Dr. Bourlának vezetői szerepéért, eltökéltségéért, és különösen nagy kockázatvállalási hajlandóságáért. Ellentétben a COVID-19 vakcinák kifejlesztésén dolgozó legtöbb nagy cég vezérigazgatójával, Dr. Bourla dollármilliárdokat utasított vissza az Egyesült Államok szövetségi támogatásaiból, hogy elkerülje a kormányzati bürokráciát, és felgyorsítsa az oltóanyag fejlesztését és gyártását. Ennek eredményeként a Pfizer COVID-19 vakcinája rekordidő alatt készült el: évek helyett hónapok alatt.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy Dr. Bourla büszke zsidó identitására és örökségére, elkötelezett a zsidó értékek mellett, és támogatja Izrael Államot.

A TIME Magazine által „zsidó Nobel”-nek nevezett évente egyszer átadásra kerülő, 1 millió dolláros Genesis-díj rendkívüli személyeket tüntet ki kiemelkedő szakmai teljesítményükért, az emberiséghez való hozzájárulásukért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségükért. Dr. Bourla lesz a kilencedik Genesis-díjas. Tavaly Steven Spielberg filmrendezőnek, 2020-ban pedig Natan Sharanskynak ítélték a díjat. A díjat Isaac Herzog, Izrael elnöke adja át Dr. Bourlának, a 2022. június 29-re tervezett jeruzsálemi ünnepségen.

Dr. Bourla felkérte a Genesis Prize Foundation-t, hogy 1 millió dolláros díját a holokauszt áldozatai emlékének megőrzését célzó projektekre irányítsa, különös tekintettel a görög zsidó közösség által elszenvedett tragédiára.

A görögországi Thesszalonikiben született Dr. Bourla olyan családban nőtt fel, melynek tagjai első kézből ismerték a holokauszt borzalmait. Szülei mindössze 2000 túlélő között voltak az egykor virágzó, 50 000 fős ősi zsidó közösségből, amelyet a nácik szinte teljesen kiirtottak.

„Örömmel üdvözölhetem Dr. Albert Bourlát a Genesis-díjasok előkelő családjában” – mondta Stan Polovets, a Genesis Prize Foundation társalapítója és elnöke. „Dr. Bourla a két legalapvetőbb zsidó értéket személyesíti meg: az életszentség és a világ megjavítása iránti elkötelezettséget. És bár a járvány még korántsem ért véget, emberek milliói élnek és egészségesek annak köszönhetően, amit Dr. Bourla és csapata a Pfizernél elért.”

Dr. Albert Bourla így nyilatkozott: „Soha nem hittem volna, hogy egy napon megkaphatom a Genesis-díjat, amely mélységes megtiszteltetés. Alázatosan és minden Pfizer-kolléga nevében elfogadom, akik az elmúlt két évben válaszoltak a történelem sürgető felhívására, és együtt hajlították meg közös sorsunk ívét. Zsidó családban nőttem fel, ahol azt hittük, hogy mindegyikünk csak annyira erős, amennyire a közösségünk kötelékei vannak; és hogy Isten mindannyiunkat a világ jobbá tételére teremtett. Alig várom, hogy Jeruzsálemben legyek, hogy személyesen is átvehessem ezt a kitüntetést, amely a tudomány diadalát és a jövőnk nagy reményét jelképezi.”

Dr. Bourla kiválasztásának bejelentésekor a Genesis Prize Foundation kiemelte számos zsidó tudós, orvos és egészségügyi tisztviselő széleskörű hozzájárulását az életek megmentéséhez a COVID-19 világjárvány idején.

A díjról és az idei jelöltekről itt olvashatsz bővebben.

Felhasznált forrás:

https://www.genesisprize.org/press-center/2022-01-19-jewish-nobel-awarded-to-pfizer-ceo-albert-bourla