A Genesis-díjat 2013-ban alapították, melyet azóta évente osztanak ki, olyan kiemelkedő személyeknek, akik szakmai munkájukkal a humanizmust, a zsidó értékek terjesztését segítik elő, valamint Izrael elkötelezett támogatói. Az elismeréssel 1 millió USD jutalom is jár.

A díjat elsőként Michael L. Bloomberg, New York korábbi polgármestere vehette át (a 2001. szeptember 11.-ei események alatt a város vezetője volt). Később díjat kapott az Oscar-díjas színész Michael Douglas, Itzhak Perlman kiváló hegedűművész, Anish Kapoor, brit szobrász. 2018-ban nagy közfelháborodást váltott ki, hogy Nathalie Portman, az Izraelben született amerikai színésznő nem vette át a díjat. (Ruth Bader Ginsburg bírónő az egész életében elért eredményei miatt vehette át az elismerést 2018-ban.) A tavlyi díjazott Steven Spielberg volt, tavaly előbb pedig Natan Sharansky vehette át az elismerést.

Idén 6 jelölt közül egyvalakire lehet szavazni a Genesis-díj hivatalos honlapján. A jelöltek a következők:

Albert Bourla (Görögország/Egyesült Államok): A Pfizer elnöke és vezérigazgatója, vezetésével fejlesztette ki a cég rekord gyorsan a koronavírus elleni vakcinát.

Sacha Baron Cohen  (Egyesült Királyság): Díjnyertes színész, producer, rendező, emellett filantróp tevékenységet folytat, aktivista.

Diane von Furstenberg (Egyesült Államok): Ikonikus divattervező, filantróp tevékenységet folytat.

Yuval Noah Harari (Izrael): Nagy sikerű író, filozófus.

Scarlett Johansson (Egyesült Államok): Díjnyertes színésznő, aktivista.

Serge Klarsfeld (Franciaország): Legendás náci vadász, emberjogi aktivista.

A szavazáson való részvétellel 1 000$-t lehet nyerni, melyet jótékony célra kell fordítani.

 

Szavazni itt lehet: https://www.genesisprize.org/forms/vote?utm_source=direct-english&utm_medium=english&utm_campaign=button