A főzés menő. Erre egyre többen jönnek rá és indítanak csatornákat a szociális platformokon, ahol meg kell küzdeni a népszerűségért. Jew-ish, alias Jake Cohen, a 27 éves zsidó férfi (ezt jelenti az angol jew és a héber ish szó összetétele) népszerűsége hihetetlen csúcsokat ér el.

Jake Cohen egy átlagos amerikai zsidó fiú lenne, aki erős származásbéli identitással bír. De ő nem átlagos. Ki is emeli, magáról vallva, hogy ő is, mint a legtöbb amerikai zsidó közönyösnek érezte magát. Ez a közöny akkor oszlott el, amikor Cohen felfedezte a OneTable-t. A nonprofit szervezet célja az, hogy segítse a 20-30 éveseket a sábeszi vacsora élményének felfedezésében (Cohen azóta csatlakozott a csoport igazgatóságához.) Jew-ish, aki az Amerikai Kulináris Intézetben tanult, hagyományos ételeket készít a saját ízlése szerint, élvezettel keveri a sósat az édessel, a keserűt a savanyúval.

Az ételei ugyan nem mindig kóserek, nem feltétlenül hagyományosak, de a kulisszák mögötti történetek hitelesek, Jake pedig csupa jókedv és vidámság. Ezzel pedig 1,4 millió TikTok és közel 600 000 Instagram követőt tudhat magáénak. Egy vele készült interjúban Jew-ish kiemeli, hogy az ő generációja az első olyan nemzedék az USA-ban, mely kívülről szeretné és tudja is vizsgálni identitását. A traumák helyett pedig a pozitív élményt helyezi előtérbe.

Jake-től megkérdezték, hogy mi az első zsidó élménye. Hűen önmagához azt mondta, hogy a latkesz készítés édesanyjával. Kedvenc ünnepe pedig a peszách, mert ilyenkor családi körben kerül megvitatásra az elnyomás és szabadság kettőse.

Felhasznált forrás:

https://forward.com/news/480011/jake-cohen-jewish-food-instagram-cook-rachael-ray/?fbclid=IwAR2uaNmf4izCXXzm8xrgFsCzXU_oyGQGp-PqZAljyYkjyuB3m64AVvAPwKo