Russell A. Kirsch, aki leginkább a pixel (képpont) feltalálásáról ismert számítógépes tudós, augusztus 11-én 91 éves korában elhunyt otthonában, a Portlandbeli Oregonban.

Kirsch, akinek szülei Magyarországról és Oroszországból vándoroltak ki Amerikába, 1929-ben született Manhattanben. 1950-ben végzett a New York-i Egyetemen, majd Harvardon és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) falai között is tanult. 1951-ben még diákként a Standards Eastern Automatic Computer (SEAC) tagjaként csatlakozott a Nemzeti Szabványügyi Iroda csapatához, amely az Egyesült Államok első programozható számítógépének kezeléséért volt felelős, amelyet alig egy évvel azelőtt hoztak létre.

1957-ben azonban Kirsch egy másik, a pixelhez képest legalább annyira fontos nyomot hagyott hátra, amikor a kutatói csoportjával együtt kifejlesztett egy kicsi, 5 cm x 5 cm-es digitális képolvasót a SEAC-hoz, amellyel beolvasták a világ első digitális képeit, köztük Kirsch akkor három hónapos fiának, Waldennek a fotóját, mely fotós körökben széles körben ikonikusnak számít.

Ez a kép mindössze 179 x 179 képpont, azaz összesen 32 041 képpontot tartalmaz. Ez ma 0,32 megapixelnek számít.

Amint azt a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Múzeum egyik archivált bejegyzésében olvashatjuk, „a lapolvasó egy forgó dobot és fényszorzót használt a dobra szerelt kis kép visszatükröződésének érzékelésére […]. A képet külön képpontokba tettem.” Kezdetben a képek bináris jellegűek voltak, csak fekete vagy fehér képet rögzítettek, de Kirsch és csapata rájött, hogy a kép különböző küszöbértékeken történő többszöri egymás után beolvasásával szürkeárnyalatos képet hozhatnak létre.

Ez a technológia lehetővé tette Kirschnek és csapata számára algoritmusok kidolgozását, amelyek megalapozták a képfeldolgozást és a képmintázat felismerését. Kirsch találmánya segítette a NASA-t a legkorábbi űrkutatásaival, ideértve az Apollo űrhajó Holdra szállását, és előkészítette az utat a jövőben kidolgozott képalkotó technológiákhoz, például műholdas képekhez és Sir Godfrey Hounsfield CAT-vizsgálatához.

Russel Kirsch Portlandben hunyt el Alzheimer-kór következtében. Őt túlélte Joan, a 65 éves felesége, gyermekei Walden, Peter, Lindsey és Kara, valamint négy unokája.

Felhasznált források:

https://www.dpreview.com/news/2623782158/russell-kirsch-inventor-of-the-pixel-dies-in-his-portland-home-at-age-91

Rosenberg Mátyás