Miközben a moldovai zsidó közösség élelmet és szállást kínál az Oroszországgal vívott háború elől menekülő több száz ukrán zsidó családnak, az Inbar és Marius Nacht Családi Alapítvány felajánlja, hogy segít a költségek fedezésében, írja az Arutz Sheva.

Mint az tegnapi cikkünkben is írtuk, az ukrajnai háború közeledtével a moldovai zsidó közösség felkészült az ukrajnai zsidók befogadására, így most megkezdte a harci övezetekből menekülők ellátását.

Több száz zsidó család lépte át a határt Ukrajna felől, ahol a kisinyovi (Chișinău) zsidó közösség tagjai fogadják őket és gondoskodnak róluk. A menekülteket és gyermekeiket motelekben szállásolják el, meleg ételt és alapvető ellátást kapnak. Körülbelül 100 ember közülük már tovább utazott Romániába, hogy onnan aztán Izraelbe mehessen.

Mivel az egyre növekvő költségek meghaladják a több százezer dollárt, Inbar Nacht ügyvéd felvette a kapcsolatot Salzman rabbival és értesítette őt, hogy az Inbar és Marius Nacht Családi Alapítvány azonnali gyorssegélyt nyújt ehhez a mentőakcióhoz.

Ukrajnai zsidók Moldovában, az egyikük Tórával a kezében (Fotó: ismeretlen)

A koronavírus-járvány kitörése óta a Nacht Családi Alapítvány számos orvosi, jóléti és kulturális kezdeményezést finanszírozott. Tavaly gyorssegélyt nyújtottak azoknak a családoknak, akik a meroni katasztrófa során elvesztették rokonaikat, valamint nemrégiben jelentették be, hogy az alapítvány kezdeményezte és finanszírozta több száz afganisztáni menekült megmentését.

Pinchas Salzman moldovai főrabbi köszönetet mondott a Nacht Családi Alapítványnak és annak vezérigazgatójának, Nachman Rosenbergnek a gyorssegély biztosításáért, amely további több száz zsidó befogadásában segít, akik a következő napokban érkeznek Moldovába.