2015. december 1-én töltötte be 80. életévét Woody Allen. Pályafutása folyamán több mint 50 filmet rendezett, számos alkotásában színészként is közreműködött, emellett forgatókönyvíróként, filmzeneszerzőként és producerként is meg kell említenünk.

Woody 1935 december 1-én született Brooklynban, Allan Stewart Konigsberg néven. Apja orosz zsidók, anyja osztrák zsidók leszármazottja. Rendkívüli humora már 15 évesen megmutatkozott, heti rendszerességgel vicceket írt egy újságnak, 200 dollárért. A viccírás után a stand up következett, melyben szintén sikereket ért el. Első filmes munkája a Mi újság cicamica c. film forgatókönyvének megírása volt.  Az igazi világhírt az 1977-ben forgatott Annie Hall és az az 1979-es Manhetten hozta meg számára rendezőként is.

Woody filmjeit 22-szer jelölték Oscar díjra, melyből 5-ször meg is nyerte alkotása a filmes nagydíjat.

“Nem lennék tagja olyan klubnak, mely tagjai közé fogadna”- hangzott el a mondás az Annie Hallban. Woody Allen talán zsidóságával is így van, sokat foglalkozik származásával, identitásának részét képzi, szorongásainak eredendője, mégsem törtödik vele mindennapi életében igazán. (Az Annie Hallt nemrég beszavazták minden idők 100 legszórakoztatóbb filmje első 10 helyezete közé.)

Sok boldogságot, Woody! Kívánom, hogy 120 évig szórakoztass minket filmjeiddel!