New York híres zsidó lakosságáról. 1654-ben azonban mindössze 23 zsidó élt az amerikai nagyvárosban. A közel kéttucatnyi izraelita a brazíliai Recife városából települt az akkori Új Amszterdamba. New York akkori kormányzója először nem akarta befogadni őket, azonban a hollandok közbenjárásával végül letelepedhettek.

Az első zsinagógát a városban 1682-ben alapították, építését azonban csak 1730-ban fejezték be. Ez a zsinagóga ekkor a zsidó vallási és szociális élet központjaként is funkcionált. Érdekesség, hogy 1720-ra több askenáz zsidó élt New Yorkban, mint szefárd.

A napoleóni háborúk elől nagyon sok lengyel és német zsidó érkezett. 1825-ben kezdték el építeni a második zsinagógát a városban, ezúttal már askenáz elvek szerint. Ezt számos másik sül követte. 1852-ben alapították a Zsidó Kórházat, (1870-ben átnevezték Szináj Hegy Kórháznak) mely egyszer az év gyógyintézete is lett az országban.

Az 1881-ben és az ezt követő 35 évben érkezett a legtöbb zsidó az Egyesült Államokba. Nem véletlenül, ugyanis ekkor számos progrom és zsidó ellenes törvény sújtotta az izraelitákat a kelet-európai régióban. Ezen három és fél évtizedben több mint két millió zsidó vándorolt az USA-ba, közülük több mint egy millióan New Yorkban telepedtek le. A német zsidók gyakran lenézték a kelet-európai hittestvéreiket, sőt mi több, sokuk Manhettenbe költözött, elhagyták az Upper East Side-ot, hogy ne egy környéken lakjanak velük. A kelet-európai, jiddis anyanyelvű zsidók jellemzően a német hittestvéreik gyáraiban dolgoztak. New York jiddis kultúrája ezen időszakban nagyon gazdag és változatos volt. Jiddis nyelvű színháznegyed jött létre a Second Avenue-n, és számos jiddis nyelvű napilap is alakult. Sholem Alejhem, az egyik legnagyobb jiddis- nyelvű író, 1916-ban halt meg a városban. A nyári forróság elől a zsidó lakosok is elhagyták a nagyvárost és a hűvösebb tájakat keresték fel New York államon belül, 1902-ben alapították az első zsidó tábort, a Surprise Lake Camp-et. 1915-ben, az 1886-ban alapított Etz Chajim Jesiva és az 1897-ben létrehozott Isaac Elhanan Theological Seminary egyesülésével, megalapították a Yeshiva University-t, mely máig a modern amerikai ortodoxia meghatározó intézménye.

A 20. század elején számos cionista szervezet is létrejött New Yorkban. Az I. világháború alatt a nemzetközi cionista mozgalmat New Yorkból irányították.

A XX. század eleji New York egész életében meghatározó szerepet töltöttek be a zsidó lakosok. Főleg az 1920-as évek után vált meghatározóvá a zsidó származású írók, művészek szerepvállalása.

Hitler eszméinek erősödésével ismét rengeteg zsidó hagyta el Németországot és telepedett le az amerikai nagyvárosban.

A második világháború végéig alaposan átrendeződött a new yorki zsidóság, egyfelől területileg változott meg elhelyezkedésük. Több mint százezren New York külvárosi részein telepedtek le. Másrészt, a nácizmus elől New Yorkba érkező ortodox közösségek, mint például a szatmári, Brooklyn és a később általuk létrehozott városban, Kiryas Joel-ben, pezsgő vallási életet éltek. Az 1970-es évek kezdetén nagyszámú nem vallásos zsidó érkezett Oroszországból és Izraelből, akik szintén Brooklynban és Bronxban telepedtek le. A XX. század végén New York hihetetlenül változatos, sokszínű zsidó közösséggel rendelkezett. Az ortodoxok magas gyermekvállalási hajlandóságának és az újból és újból történő bevándorlásnak köszönhetően New York zsidósága állandóan meg tud újulni. New York a XXI. században is a legnagyobb és legjelentősebb központja az amerikai zsidóságnak. Annak köszönhetően, hogy az amerikai zsidóság egyharmada a városban él és a városban hagyomány a filantrópia, New York zsidósága egyedülálló a világ összes zsidó diaszpórája között.