Tegnap már rengeteg üzenetet kaptam, hogy boldog Chanukat.. Ohh Chanuka, ma beköszönt hozzánk, a fény.. FÉNY.. nyolc napon keresztül fürödhetünk benne, mindennap összejön a család vagy nem a család az épp regnáló jogszabály szerint nevezzük embereknek.

Az első gyújtáskor mondjuk:  Báruch átá Ádonáj elojhénu melech háolám sehechejánu vehigiánu lizmán háze.. Áldott vagy Te,, Örökkévaló, Világ Ura, ki életben tartott, megőrzött Bennünket, s engedte megérnünk ezt a mai napot!

Elég súlyos mondatok ezek a mai napon is, mikor a nagyképű emberiség az online terében létezik, így-úgy, eljátszva minden rendben van.. Ez fontos és örök  üzenet nekünk. Én is csak bedobom a közösbe, ahogy sokan minden felelősség nélkül tesznek így, gondolkodjunk el mit jelent az első gyertya meggyújtásának nem átka, hanem áldása.

Ma valahogy nem olyan nagy öröm a fény ünnepe, nem is annyira tanultunk belőle- tisztelet a kivételnek, szokták volt mondani- nem fogom a történetet elmesélni, azt már tudjuk, győzelem a gonoszok felett, csodával fűszerezve. Valóban kaptunk a kezünkbe valamit, amivel annyira nem élünk most. Elfelejtettük mit is jelent egy ilyenfajta “nyomás”alatt élni, ahogy akkor őseink tették, ahogy akár  a nőkhöz ez esetben a zsidó nőkhöz viszonyultak a görög szírek, kihasználták, megalázták és megerőszakolták őket.. minket.. oy vey..de koncentráljunk kicsit a fényre a sötétség ellentétére.

Ma a pandémiában, mikor annyira, de annyira unja az Örökkévaló lánya/ fia ezt az egészet, kb. idegrendszeri károsodást kapunk, covid-alkoholisták lettünk, türelmetlenek vagyunk egymással és magunkkal. Teljes bizonytalanságban élünk és nem a messiást hanem a makkabeusokat várjuk, hogy történjen valami jó is..

Miért kell megjátszani, hogy boldogok vagyunk?! Mert chanuka van? És? Elfáradva és kimerülve írom és remélem- ásziré tikvá- remény megszállottjai- hogy ez a fény valóban átjárja az agyakat a lelkeket a teljes testet, nőkben és férfiakban, az Emberekben! Szeretném elhinni ez a chanuka más mint eddig és elindít ember-társainkban egy valós fejlődést, nem felejtve ezt az időszakot sem, hogy az önzőségünk, gyarlóságunk, képmutató mivoltunk etc.. elengedjük. Bátran nézzünk szembe magunkkal, vágyainkkal és lépéseket tegyünk azért amit szeretnénk.

Ha csak feltételezzük a csodát, ami történt, ahogy például rabbi Jeremy Rosen is tette, annyit hagyjunk meg egymásnak, hogy bízhassunk abban, hogy ma a fény ünnepének első napjával változunk és jobb emberekké válhatunk és az áldást nem hadarjuk, hanem akár csukott szemmel magunkévá tesszük.

Mikor letelik a nyolc ünnep nap akkor őszintén tudunk beszélni egymással és nem hagyjuk, hogy a Chanuka körüli misztérium elvigye a fényt, hanem igazmondó emberként mindenki vállalja magát, meg ha fáj is, de minden rendben lesz, ez három pozitív szó vigyen minket az ünneplésbe.

Chag chanukah szameach!

Csi Komor K.