A Hegedűs a háztetőn a zsidó kultúra igazi klasszikusa, eredetileg könyv formájában jelent meg, majd számos színdarab és film készült a regény alapján. Az egyik leghíresebb filmes feldolgozását 1971-ben mutatták be, a mozit Norman Jewishon rendezte. Írásomban annak járok utána, hogy mi történt a szereplőkkel a nagysikerű film bemutatása után.

Kivel is kezdhetnénk a, mint a főszereplővel, Tevjével. Az őt alakító Chaim Topolt 1972-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarra jelölték, ezt azonban nem nyerte el, viszont a szintén ezért a szerepért járó Golden Globe- nominálást díj koronázta (legjobb színész- zenés film és vígjáték kategóriában). Talán kevésbé ismert tény, hogy Topol mellett olyan sztárok szálltak harcba a tejesember megformálásáért, mint Walter Matthau vagy Richard Burton. Végül az izraeli színészre esett a rendező választása. Topol pályafutása során 30 izraeli és azon kívül forgatott filmben szerepelt, de a Hegedűs a háztetőnhöz hasonlítható sikerek elmaradtak későbbi karrierje folyamán. A színészkedés mellett illusztrátorként és íróként is tevékenykedett aktív éveiben. Életművéért 2015-ben (visszavonulása évében) Izrael-díjban részesült. 2022 nyarán fia elárulta, hogy Topol Alzheimer-kórban szenved.

A Golde-t alakítő Norma Crane 1973-ban mindössze 44 évesen elhunyt. A Hegedűs a háztetőn volt az utolsó filmes munkája.

A Yentle-t formázó Molly Picon számára is a Hegedűs a háztetőn jelentette karrierje csúcsát. A szerep után is, mint ahogy előtte, leginkább kisebb színpadi és filmes megformálások jellemezték pályafutását. Picon 1992-ben, 94 évesen hunyt el.

És a három lány..

A Rosalind Harris formálta Tzeitel nem csak a filmben, hanem a Broadway-on is a tejesember legidősebb lányának bőrébe bújt, miután Bette Middler abbahagyta a szerep megformálását. Leginkább a színpadi játékáról ismert az USA-ban, de azért néhány ütős nevű filmben is megjelent, például Woody Allen Zelig-ében vagy a Gengszterek klubjában Richard Gere mellett. Hodel, a második leány, akit Michele Marsh alakított, szintén a filmnek köszönheti későbbi szerepeit, ám a Tevje lányaként elért magasságot elkerülték őt későbbi karrierje során, leginkább TV-s munkákat vállalt. És Chava a középső gyermek az ötből, Neva Small még annyi szerepet sem vállalt később/kapott, mint két idősebb filmbéli testvére.

És a kérők..

A Motl-t alakító Leonard Freyt a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára jelölték, amit végül nem nyert meg. Frey a nagysikerű film után sem hagyott fel a színészkedéssel, színpadi- és moziszerepeket is vállalt, azonban egyikkel sem ért el olyan sikereket, mint Motl megformázásával. A színész 1988-ban mindössze 50 évesen hunyt el az AIDS szövődményeiben.

Paul Michael Glaser, azaz Perchik karrierjéről mondható el, hogy tudta hozni később is a Hegedűs a háztetőn magasságait. A Starsky és Hutch című TV-sorozatban alakította az 1970-es években Dave Starsky szerepét, amivel világhírre tett szert. A detektívszerepen kívül számos filmben és TV-sorozatban tűnt fel a közel 80 éves színész.

A Norman Jewishon által rendezett filmet összesen 15 BAFTA-, Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték 1972-ben, melyből 5 nominálást be is zsebelt; 2 Golden-Globe-ot (legjobb színész – zenés film és vígjáték kategória, legjobb film – zenés film és vígjáték kategória) valamint 3 Oscart (legjobb hang, legjobb filmzene, legjobb operatőr).

Amikor elkezdtem írni a cikket, azt gondoltam, hogy vidám témához nyúlok, így jár az, aki előbb témát talál ki, majd csak azután néz utána, hogy miről is ír.