Izraelben és a zsidó világban mindig történik valami. Ezentúl igyekszünk havi összefoglalóban bemutatni a legfontosabb eseményeket, melyek a Zsidó Államban történnek.

2021. augusztusában megnyitotta kapuit Akkó legújabb kulturális központja. A városháza 50 millió sékelt fektetett az új épület felépítésébe. Simon Lánkri, Akkó polgármestere szerint az új központ a zene és kultúra fellegvára lesz, nem csak a városban, hanem egész Észak-Izraelben is.

2021. januárja óta 210 000 új kocsi járja az izraeli utakat. Csak júliusban 4023 Toyotát és 1409 Seatot vettek az izraeliek. Szintén e hónapban a magasabb árkategóriájú kocsik is szép számmal jelentek meg az ország útjain; 350 Audi és 156 hibrid Lexus talált ekkor gazdára.

Q néven új áruházlánc jelent meg Izraelben. Az áruházlánc üzletei olyanok, mint a hagyományos boltok, pl. lehet tejet, húst és minden mást kapni, azonban egy dologban eltér a többi üzlettől, nincs benne pénztár. Belépésnél a vásárló leolvastatja ujjlenyomatát, majd elveszi a megvásárolandó termékeket, a vásárlás végén pedig SMS-t kap, mely számláját tartalmazza.

SunDo néven új applikációt fejlesztettek ki, melynek lényege az, hogy összekösse a mezőgazdaságban dolgozókat azokkal, akik önkénteskedni szeretnének a mezőgazdaság területén. Az Aroma kávézólánc minden önkéntese, aki a SunDo alkalmazáson keresztül megy a vállalathoz, 3 óránként egy adag ingyen italt kap a cégtől munkájáért cserébe.

Először utazhatunk Luxus-autóbusszal Izraelben, mégpedig a 190-es vonalon, Rison Lecion és Tel Aviv között. Az autóbusz mozgássérült utasokat is szállít. A busz 73 ülőhellyel rendelkezik, az első emeletén olyan eszköz található, mely a mozgássérülteket segíti, és ezáltal könnyen el tudnak jutni egyik emeletről a másikra.

 

Felhasznált Forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2021. október