2021-ben 10. alkalommal adták át a Hanukatalizátor díjakat. A JCC Budapest-Bálint Ház által létrehozott elismerést eddig húszan vehették át (beleértve a magánszemélyeket és szervezeteket).

A Bálint Ház oldalán a következő olvasható a díjról: “A JCC Budapest – Bálint Ház 10 éve adja át a Hanukatalizátor díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. A díjat nem véletlenül Hanuka környékére találtuk ki annak idején: ez az ünnepünk is a közösség erejéről szól, és természetesen a fényről, a reményről, az erőről. És akik másokért sokat tesznek, azok így vagy úgy, de mind ezeket az értékeket képviselik, sőt meg is valósítják őket. Így ilyentájt nem csak a hagyományos lángokat gyújtjuk meg, és nyújtunk ehhez segítséget, inspirációt, hanem a közösségünk szimbolikus fény-adóit is szeretnénk kiemelni.” (https://hanuka.balinthaz.hu/hanukatalizator)

Jelen írásomban azt vizsgáltam, hogy miért járt elismerés. Fontos kiemelni, hogy a jelölteket és a díjazottakat is a közösség tagjai választják ki. Aki, vagy amely szervezet a legtöbb voksot kapja, az nyer (ez alól a 2021-es díjazás volt kivétel, amikor két magánszemély is nyert, illetve a 2019-es év, amikor csak magánszemélynek adták át a díjat).

Az egyéni díjazottak

A 11 (pontosabban 12, mert 2015-ben Verő Tamás és Verő-Bán Linda osztva kapta a díjat) nyertes magánszemély között 7 hölgy és 5 úr található. A díjazottak között akad villamos mérnők, egykori iskolaigazgató, rabbi, múzeumigazgató, tolmács, és még sok egyéb foglalkozású személy. Ebből is látszik, hogy igen színes a mezőny. Az első díjátadáskor mindössze 9 jelölt került fel a Bálint Ház oldalára. Az idei megmérettetésen pedig 19 egyéni jelöltre szavazhattunk mi, a közösség tagjai. A 10 év alatt összesen 136 egyéni jelöltre lehetett voksolni (sok olyan személy akad, aki több évben is jelölt volt). Még egyszer sem fordult elő olyan, hogy kétszer ugyanaz a személy nyerte volna meg a díjat. Egyetlen olyan személy van, akit egy kivételével az összes évben jelöltek, ő nem más, mint az idei év egyik közönségnyertese, Borgula András.

Az első díjazott Dr. Szeszler Anna volt, aki a 2012/2013-as tanévben töltötte be utoljára a Lauder Iskola igazgatói pozícióját. 2013-ban Nagy János Ádám nyerte el a díjat, az ORZSE könyvtárának rendbetétele és kutathatóvá tevése szerepel a róla szóló jelölés-leírásában. Egy évvel később Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapta meg a díjat. (Ő két évvel később is örülhetett, amikor a 100 év-100 tárgy című projekt, mely erősen kapcsolódik a Magyar Zsidó Múzeumhoz és Levéltárhoz, nyerte el a Hanukatalizátor innováció díját.)

2015-ben és 2016-ban is rabbi nyerte meg az elismerést. Elsőként Verő Tamás, feleségével Verő-Bán Lindával együtt a zsinagógában nem véget érő közösségformáló aktivitásáért részesült a közösségi díjban. Egy évvel később Radnóti Zoltán, mint a Zsidó Közösségi Szeretetszolgálat egyik alapítója kapta meg az elismerést.

2017-ben Steiner Zsófia részesült az elismerésben, aki a mai napig íróasztala közelében tartja a díjjal járó oklevelet, így minden nap gondol arra, hogy a zsidó közösségért érdemes tenni. A díjjal járó mezüzét pedig bekereteztette és kitette arra a falra, amely alatt minden sábeszkor kislányaival együtt gyertyát gyújtanak.

2018-ban Deák Andrea határon innen és túlra eljutó tevékenységét díjazta a közösség. Egy évvel később Vadász Magda nyert, “a Beit Jehuda közösség világi vezetőjeként, valamint számos egyházi és világi szervezet tagjaként folyamatosan a magyar zsidóság érdekeit képviseli.” A koronavírus megjelenése óta is számos helyen önkénteskedik, a Sanyinénik Krízisvonal egyik alapembere (mely projekt 2021-ben Hanukatalizátor közösségdíjas lett).

2020-ban Király Kinga volt a győztes, aki “önkéntes tárlatvezetéseket tart középiskolások számára a holokausztról. Az Élet Menete lengyelországi és budapesti rendezvényein sokaknak adott inspirációt ahhoz, hogy közelebbről megismerjék a zsidó kultúrát”. 2021-ben két közönségdíjasa is lett a zsidó közösségnek, Megyeri Jonatán és Borgula András.

A díjjal kapcsolatban megkérdeztem a Bálint Ház munkatársait is, Somogyi Zsófia, programmenedzser és Lantai Dávid, a Hálózati Központ vezetője válaszolt.

M.D.: Hogyan született meg a Hanukatalizátor díj ötlete? 

S.Zs, L.D.: Több, mint 10 évvel ezelőtt éveken át rendeztük meg a Mindenki Hanukáját, amelyen meghívtuk az összes szervezetet, hogy vegyenek részt egy titkos húzáson, s a kihúzott szervezetnek kellett ajándékot adni. Az átadás egy nagy, közös eszem-iszom keretén belül zajlott. Volt, amikor ezek főleg tárgy ajándékok voltak, aztán virtuálisak lettek (éneklés, stb.). Pár év után azonban azt tapasztaltuk, hogy egy kicsit kifullad a dolog, noha az együttlétet mindenki élvezte. Akkortájt merült fel, hogy milyen jó lenne kiemelni, a kiemelkedő teljesítményeket, és a tágabb közösséget is bevonni, és a sokszor nagyon nehéz helyzetben működő szervezeteket kontextusba helyezni. Egy platformot létrehozni arra, hogy jobban megismerhetőek legyenek, és visszajelzést adhassanak a közösség tagjai azoknak, akik értük dolgoznak.

M.D.: Miért pont mezüzét adtok a nyerteseknek?

S.Zs, L.D: Mert ez van a logónkban is:-) A Bálint Ház a közösség kapujaként igyekszik működni, sok szempontból: segíteni a zsidókat megtalálni a saját identitásukhoz vezető utat, és a tágabb társadalomnak is az utat a zsidósághoz. Olyan intézmény szeretnénk lenni, amelyben a zsidók otthonosan érzik magukat, és a kortárs értékrendbe, a mai világ kontextusába illesztve tudják megélni a zsidóságukat, illetve, hogy a nem zsidók is megismerhessék a zsidó kultúrát, vallást, értékrendet egy, mindenki számára biztonságos, nyitott és elfogadó közegben. Ezt mind szimbolizálja a mezüze a logónkban (a sokszínűségről nem is beszélve:-)). A díjazottak közösségben betöltött szerepe, az általuk végbevitt projektek és tettek ugyanezt erősítik. Hát ezért ők is mezüzét kapnak:-).

Jelölj te is a Hanukatalizátor díjra! | Szombat Online

A Bálint Ház logója

M.D.: Mit gondolsz, miért nőtt a díj népszerűsége?

S.Zs.: A 10 év alatt szerintem beépült az igény, hogy megnevezzük az az évi legfontosabb tetteket és projekteket, megszokottá vált, de abban az értelemben, hogy várja a közösség, hogy ezen a módon véleményt nyilváníthasson a közösség aktív tagjairól. Más ilyen fórum nem nagyon van a közösségben. Az évek során egyre komolyabb jelöltek (is) lettek, és nagyon sokféle, nagyon jelentős emberek és tettek lettek díjazottak. Szerintem ez visszahat a díj egészére.

M.D.: Kb. hányan szavaznak egy-egy alkalommal összesen?

S.Zs, L.D.: Nagyságrendileg 2-3000 fő

M.D.: Nem gondolkoztok másik közösségi díj létrehozásában? 

S.Zs, L.D.: Éppen tavaly hoztunk be egy újítást, a közösség-díjat (a közönség-díj mellé), amelyet a jelöltek közül a Bálint Ház dolgozói szavaznak meg. Mi, akik minden percünkben a közösségért dolgozunk, mi is kifejezzük így elismerésünket másoknak.  De az is biztos, hogy minden év hoz új tanulságot, változik a közösség is, az igények is, szóval mindenképp nyitottan állunk és törekszünk a díj frissítéséhez/re.

M.D.: Előfordult-e valaha, hogy visszadobtatok egy jelölést?

S.Zs, L.D: Annyi korlátozást vezettünk be a második évtől, hogy a Bálint Házhoz szorosan kötődő személy és projektje nem kerülhet jelölésre.

Zárásként

A zsblog.hu koronavírus és a zsidó közösség címmel egy online, nem reprezentatív kutatást végzett 2020. augusztusban. 125 válasz érkezett kérdéseinkre. A felmérés célja többrétű volt, egyrészt, azt szerettük volna felmérni, hogy a koronavírus okozta bezártság következtében megjelenő online tanítások kikhez jutnak el leginkább (azokhoz, akik korábban aktívak voltak, vagy esetleg azokhoz is, akik korábban nem stb.), másrészt a “zsidó médiáfogyasztásban” esetlegesen bekövetkező változásokra is kíváncsiak voltunk. “Az Ön véleménye szerint a koronavírus alatt kinek kiemelkedő a tevékenysége?” kérdésünkre 107 válasz érkezett. A Hanukatalizátor jelöltjeivel illetve díjazottaival összhangban állnak a válaszok, azonban meg kell jegyezni, hogy sok olyan személy neve is felmerült (többet lehetett egy főnek beírnia válaszként), aki nem szerepelt korábbi Hanukatalizátor jelöltlistán, illetve olyan szervezetek is megjelentek, melyek speciálisan a koronavírusra reagálva jöttek létre a közösség tagjainak segítésére. 

Felhasznált forrás:

https://hanuka.balinthaz.hu/hanukatalizator

web.balinthaz.hu

Miklós Dóri @zsblog.hu