Ausztrália 10 leggazdagabb embere közül 5 zsidó származású a 2019-es Financial Review Rich lista szerint. A leggazdagabb élő ausztrál, Anthony Pratt vagyonát 15.57 milliárd dollárra becslik. Azonban nem teljes a kép, amennyiben csak ezt a listát nézzük, az ausztrál zsidóság 20 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Az Ausztrális 10 leggazdagabb embere listán szerepel még Harry Triguboff, 13.54 milliárd dollárral, Frank Lowy, (aki időközben Izraelbe költözött), 8.56 millárd dollárral, és Ivan Glasenberg, 7.17 milliárd dolláros vagyonnal.

Mindeközben Vic Alhadeff, az NSW Zsidó Képviselőtanácsának vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy Ausztrália zsidó lakosságának 20 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Rachel Tanny, a Sydney keleti külvárosában működő Kapcsolatok, Lehetőségek, Tevékenységek (COA) alapítvány nevében elmondta, hogy sok helyi zsidó él nagy értékű házakban a környéken, miközben megélhetésüket nem tudják finanszírozni, tulajdonaikhoz viszont ragaszkodnak.

Sydney Nagyzsinagóga

Sydney Nagyzsinagóga

Egy másik szakember (Claire Vernon, Jewish Care) szerint, amennyiben mégis eladják ezeket az ingatlanokat és egy olcsóbb környékre költöznek, akkor anyagilag jobban járnak, viszont megszűnnek társas kapcsolataik. Nem csak a szomszédságtól, barátoktól, de zsinagógáiktól is távol kerülnek. Hozzátette, nyugdíjasként Sydney keleti külvárosa megfizethetetlen.

Vic Alhadeff az ABC News-nak elmondta, hogy a fent említett listán szereplő, Frank Lowy, aki minden vagyon nélkül érkezett Ausztráliába, a kontinens egyik legnagyobb filantrópja. 15 évvel ezelőtt létrehozta a Lowy intézetet. Nyitóbeszédében elmondta, hogy azzal a céllal alapította az intézményt, hogy köszönetet mondjon Ausztráliának mindazért a jóért, ami vele történt ott. Méghozzá azzal mond köszönetet saját és családja nevében, hogy második esélyt ad az életben az ausztrál zsidóknak.

A Lowy család tagjai olyan szervezeteket támogatnak, melyek olyan környékeken élő zsidókat segítenek, akik ugyan sokat érő házakban laknak, mégsem képesek megvásárolni maguknak az ételt.

Az Ausztráliához legközelebb található szárazföld, Új-Zéland zsidó közösségéről itt és itt olvashatsz bővebben.