Napjainkban Hazánkban rengeteget foglalkozunk a tanárok helyzetével. Zsidó nézőpontból a tanulás, tanítás egy egész életen át tartó folyamat és micva (parancsolat). Cikkünkben a héber “more”, azaz tanár szóval foglalkozunk.

A héber more (nőnemben morá) szó gyökbetűi (a héber nyelvben minden szónak gyökbetűi vannak) a jud, rés, hé, mely azt jelenti; jelez, mutat, jelöl valamit. Amikor valaki megmutatja az utat egy másik ember számára, akkor “megtanítja” hová menjen, ugyanúgy, ahogy az oktatás során a tanár is megteszi ugyanezt. Ugyanezen gyökbetűkből áll a “Tóra” szó is, mely szintén útmutatás jelent. A “more” szó hét alkalommal jelenik meg a Tánáchban (Tóra, Próféták könyvei, egyéb szent iratok).

A tanár nem egységes fogalom, számos “típusát” különböztethetjük meg. Akad olyan tanár, aki tantárgyat tanít az iskolákban, de a héberül mádrich-nak nevezett személy is utat mutat pl. a turistáknak kiránduláskor. A mentorság is egyre népszerűbb, a mentor spirituális útmutatást ad, segíti mentoráltját eligazodni az életben.

Forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2023, Július