Több mint félezer tudós részvételével rendezik meg nyáron Jeruzsálemben korunk egyik legszínvonalasabb konferenciáját.

A nívóról több Nobel díjas kutató és ifjú géniusz gondoskodik jelenlétével. Az eseményre 60 országból érkeznek vendégek.

A konferenciát Izrael külügyminisztériuma, professzor Roger Kornbern, Nobel-díjas kémikus, az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal és a jeruzsálemi Héber Egyetem kezdeményezésére rendezik.

A több száz résztvevő egy hotelben fog lakni, mely pár napra olyan lesz, mint egy olimpiai falu, ezúttal zseniknek kialakítva. Izrael állampolgáraként 12 tudós vehette át eddig a legnagyobb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Közülük öten már jelezték a konferencián való részvételüket, bár mindegyikük elmúlt 70 éves, ki nem hagynák a hazájukban megrendezésre kerülő szupertalálkozót. Az egyik szervező szerint a konferencia célja nem más, mint: „ az, hogy a világ vezető kutatói és a 10-20 év múlva ebben a pozícióban lévő tudósok megismerjék egymás gondolatait, megosszák élményeiket, tapasztalataikat. További célunk, Izrael képének javítása a világpolitikában, médiában.” Kornberg professzor, aki egyben az egyik szervezője is az eseménynek, egy új hagyományt szeretne teremteni, azt, hogy a világ legnagyobb elméi évente egyszer Jeruzsálemben tanácskozzanak.