Az ukrajnai holokauszt-emlékmű elleni orosz támadás után Zelenszkij azt mondta: „Nagyon fontos, hogy mindannyian együtt, a zsidók milliói világszerte ne maradjanak csendben”, írja a Haaretz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán felszólította a zsidókat és a szövetségeseiket, hogy ébredjenek rá az orosz invázió jelentette veszélyekre és arra figyelmeztetett, hogy „a nácizmus a némaságban fogan”, miután kedden robbantás történt a Babij Jar-i (Бабин Яр) holokauszt-emlékhely közelében.

„Most a világ összes zsidójához fordulok” – mondta Zelenszkij egy videóbeszédben: „Nem látjátok, mi történik? Nagyon fontos, hogy mindannyian együtt, zsidók milliói szerte a világon, ne maradjanak csendben!”

A Babij Jar elleni orosz támadásra utalva Zelenszkij azt mondta: „Ez a támadás azt bizonyítja, hogy Oroszországban sok ember számára a mi Kijevünk teljesen idegen”. (A német katonai alakulatok, a náci Einsatzgruppe és ukrán segédcsapatok által a zsidók ellen elkövetett pogrom során 33 771 ukrajnai zsidót gyilkoltak meg 1941-ben.)

„Mindenki számára, aki ismeri a világtörténelmet, a mi történelmünket, Babij Jar egy különleges hely Kijevben, Ukrajnában. Ez a nácik által meggyilkolt százezer ember emlékhelye, a régi kijevi temetők helye. Önök másodszorra is megölik a holokauszt áldozatait”.

Egy nő virágot helyez el 2020. szeptember 29-én a Babij Jar-i szakadék közelében lévő emlékműnél, ahol zsidók tízezreit ölték meg a második világháború alatt, Kijevben (Fotó: Efrem Lukatsky/AP Photo)

„Nem tudnak sem tudnak se Kijevről, se a történelmünkről. De mindannyiuknak parancsuk van arra, hogy eltöröljék a történelmünket, eltöröljék az országunkat, eltöröljék bennünket mind” – tette hozzá a beszédében.

„A háború első napján súlyosan bombázták Umánt, azt a helyet, ahová zsidók százezrei járnak imádkozni. Aztán most Babij Jar” – mondta Zelenszkij.

„Kiáltsatok az ártatlan emberek meggyilkolása miatt. Kiáltsatok, mert ukránokat gyilkolnak meg!” – Zelenszkij könyörgött.

Szerdán Zelenszkij azt nyilatkozta, hogy Moszkva inváziójának első hat napja alatt közel 6000 orosz halt meg és hogy a Kreml nem lesz képes bombákkal és légicsapásokkal bevenni az országát.

Moszkva kedden áttért az ukrán városokra mért csapásokra és Kijev elleni előrenyomulásra készül, miközben a Nyugat megtorlásként szorosabbra húzta a gazdasági hurkot Oroszország körül.