Lisszabonban, napjainkban 200 zsidó család él. Szefárdok és askenázok egyaránt találhatók közöttük, a két irányzat tagjai egyazon zsinagógában, a Sááréj Tikvában imádkoznak. A II. világháború után Lengyelországból, Németországból és Dél-Ametikából érkeztek sokan a portugál fővárosba, jelenleg az ő leszármazottaik alkotják a helyi közösség jelentős részét.

1492-ben, a portugál kiűzetés évében, rengeteg izraelita tért át a keresztény hitre és maradt az országban, őket Conversosoknak, áttérteknek nevezték. A 19. században azonban őket is sújtotta a zsidóellenesség és többségük elhagyta az országot. Marokkóba, Nyugat-Európába, és Amerikába menekültek.

A Lisszaboni Izraelita Hitközség több mint 200 éves. Portugál hagyományaikat az inkvizició éveiben, az új otthonaikban is megőrizték. Ma is találkozhatunk pl. Amszterdamban portugál zsinagógával. Egészen 1912-ig, a Portugál állam megalakulásáig, nem létezhetett hivatalos zsidó hitközség az országban. Az imák helyszíne 1904-ig, magánházak voltak (a 15. század végétől) ebben az évben kezdték el építeni az ország első zsinagógáját, a Sááréj Tikvát Lisszabonnban. A második világháború alatt a katolikus diktátor, Salazar, több mint 100 000 zsidónak engedte meg, hogy az ország határain tartozkodjon, de csak abban az esetben, hogyha nem maradnak ott. A menekültek innen Brazíliába, Kubába, az Egyesült Államokba és Kanadába mentek. A befogadottak között olyan híres személyek voltak, mint Marc Chagall vagy Gábor Zsazsa.

Az első világháború után rengeteg askenáz zsidó települt le Lisszabonban, melynek tagjai eddig jellemzően szefárdok voltak. A közösség létszáma egészen második világháborúig növekedett.

A XX. század második felében is számos megpróbáltatás érte a zsidó közösséget. Erősen kényszerítették a zsidókat az asszimilációra valamint nagyon sokan elhagyták az országot. A 60-as években majdnem egy teljes, fiatal generáció távozott Portugáliából.

Ma a Lisszaboni Zsidó Hitközség két hitelvet vall; az egyik az asszimiláció megelőzése, a másik pedig a fiatalok vallási oktatása.

A következő szolgáltatásai vannak a közösségnek:

– Ima Szombaton és amikor lehetőség van rá, hétköznap is

– Chevra Kádisá

– Mikve

– Tanulások minden korosztály számára

– Nyári  és Téli tábor

– Diákcsere program más európai zsidó közösségekkel

– Főbb zsidó ünnepek megünneplése