“Simon, a cadik a Nagy Gyülekezet egyik utolsó tagja volt. Azt mondta: “Három dolgon alapszik a világ, a Tórán, a szolgálaton és a jótetteken.” (Atyák tanításai 1:2) 

Modern, huszonegyedik századi zsidó közösségi házként az is a feladatunk, hogy ebből a korból értsük meg a hagyományunk szövegeit. A fenti idézet három alapot nevez meg, s a Bálint Ház erre a három alapra helyezi tevékenységét. A különbség annyi csak, hogy mi tágabban, a mai korok zsidóiként értjük a három alappillért.

A Hanukatalizátor díj idén e három alappillér legfőbb képviselőit díjazza. Keressük azokat, akik az elmúlt időszakban tudásukkal, bölcsességükkel, tudományos munkásságukkal, tanításukkal építették közösségünket. Napjainkban egyre fontosabbak a kimagasló és magukból feltétel nélkül adni tudó tanítók, akik újabb generációkat oktatnak és segítenek a zsidóság és azon keresztül a világ mélyebb megértéséhez. 

Azokat is szeretnénk díjazni, akik olyan különleges élményekhez segítik hozzá a közösség tagjait, hogy a kötődések a kultúránkhoz, kulturális hagyományainkhoz még erősebb közösséget hozzanak létre. 

A harmadik alappillér kiemelkedő képviselőit is keressük, akik zsidókként egy jobb világot építenek a közösségen belül és kívül is, akik jócselekedeteikkel egy évszázados hagyományláncba kapcsolódnak be.

További részletek: https://www.hanuka.balinthaz.hu/hanukatalizator

 

Korábbi írásunk: https://zsblog.hu/hanukatalizatorok-10-ev-fenyeben/