Klein Judit énekesnővel két évvel ezelőtt, a pandémia idején készítettem utoljára interjút. Akkor még online. A mostani beszélgetésre személyesen, egy hangulatos újlipótvárosi kávézóban került sor. Apropóját az adta, hogy Judit már nem csak énekel, hanem darabot is ír. 

Zsblog.hu: Tegnap fellépésed volt. Hogy néz ki a napod, amikor este előadásod van?

Klein Judit: Tegnap kivételes helyzetben voltam, ugyanis otthonomtól 3 utcára léptünk fel. 3 órakor még egyszer elmondtam a dalokat és a szöveget magamban. Megnéztem, hogy minden elő van-e készítve, fél 4 körül elindultam. Ekkor már készül az agy, készül a test és a lélek arra, hogy színpadra kell állni. Az ember minden idegsejtje erre kezd fókuszálni. Ilyenkor még beállás és próba is van fellépés előtt. 

Zsblog.hu Körülbelül fél éve mutattátok be a Három jiddise mame című előadást. A műsor ismertetőjéből kiderül, hogy nem csak játszol a darabban, hanem Te írtad azt. Hogyan született a mű?

K.J.: A kislányom a 13. kerületben jár általános iskolába, amikor első osztályos volt, a legelső szülői értekezlet után körbenéztem és ráeszméltem, hogy nem én vagyok az egyetlen zenész anyuka. Ráadásul egy zsinagógába is járunk. Azt gondoltam, nem lehet véletlen, hogy ennyi jiddise éneskesnő-mame van egy helyen, éreztem, hogy ebből még ki kell sülnie valaminek. Szaladtak a hónapok, az évek, de ez az ötlet folyamatosan motoszkált a fejemben. Közben jött a pandémia. Bezártság, embert próbáló időszak mindenki, köztük az előadóművészek számára is. 

Pont egy évvel ezelőtt a Spinoza Színház igazgatójával, Sándor Annával, akivel több szálon futó barátságot ápolunk, sétáltunk Újlipótvárosban, amikor összefutottunk a Szent István parkban Váradi Eszter Sára-val (másik anyuka). Bemutattam őket egymásnak, hozzátettem, hogy mindig is terveztünk valami közös produkciót, Fenyő Fruzsina (harmadik anyuka) bevonásával. Három zsidó nő, három anya, három énekes, valamit kezdeni kéne ezzel. Anna erre azt mondta, hogy csináljátok meg az Őszi Fesztiválra a Spinozában. A Spinoza  örömmel biztosít hátteret a produkciónak. Megbeszéltük, hogy milyen dalok szerepeljenek a darabban. Hárman három különböző műfajt képviselünk. Eszter a színházi életből jön, Fruzsi jazzénekesnő, én pedig a zsidó zenei világ előadójaként vagyok ismert. Mindnyájan hoztunk dalokat a produkcióhoz, egyetlen egy kitétellel dolgoztunk; olyat tegyen bele mindenki, ami beleültethető a darabba és emellett a sajátja. A mű címe a Három jiddise mame eredetileg munkacím volt, de olyan frappánsnak találtuk, hogy ennél maradtunk. Erre írtam meg az egész darabot. Az előadás legfőbb célja az, hogy elmondjuk mit jelent jiddise maménak lenni. Jiddise máme bárki lehet, még csak zsidónak sem kell feltétlenül lenni hozzá, sőt még csak nőnek sem. Bár a kifejezés eredetileg zsidó anyukákra vonatkozik, mi a „jiddise maméság” attitűd univerzalitását akartuk mindenkinek megmutatni.

 Zsblog.hu: Mit jelent számotokra jiddise maménak lenni?

K.J.: Ez egyfajta életfelfogás, szerető, túlféltő, túlaggódó, de nagyon jót akaró, kicsit burokban nevelő, időnként elégedetlenkedő, de mindig adni akaró személy.

Zsblog.hu: Hogyan született meg végül az ötletekből a darab?

K.J.: Összejöttünk közösen gondolkozni a lányokkal egy újlipótvárosi kávézóban, jöttek az ötletek, viccek. Ebből azonban még nem születik előadás, ki kellett találni a jeleneteket, dramaturgiailag felépített, egységes formába kellett önteni. 

Egy júniusi nap a gép előtt ültem. Nagyon közeledett a szeptemberi bemutató. Akkor már megvolt a hét jelenet váza a fejemben és a jegyzeteimben. Elkezdtem írni és azt vettem észre, hogy 5 órája írok, evés-ivás nélkül. Ekkor elkészült a jelenetek többsége. Néhány nappal később megírtam a többi jelenetet is. Elküldtem Sándor Annának, aki színházi íróként is tevékenykedik, hogy az ő tapasztalatával tekintsen rá. Anna javaslatai után újra nekiestem az írásnak és a többedik verzióra véglegesre formáltam a szövegkönyvet.

Ezután kezdtük el próbálni a színdarabot, színpadra már közös erővel állítottuk a lányokkal.

A három női szereplő mellett, Pánczél Kristóf zongorista van még jelen a színpadon. Kristóf nem csak zongorázik, aktív tagja is az előadásnak. 

Ami még a darab különlegességét adja, az az emblematikus címadó dal, mely a kb. egy órás előadás közepén hangzik el, de nem akárhogy. Eszter magyarul énekli, Fruzsi angolul, én pedig jiddisül. A végét pedig közösen énekeljük magyarul.

A három jiddise mame Pánczél Kristóffal

Zsblog.hu: Hogy fogadta a közönség a darabot?

K.J.: Szeptemberben volt a darab premierje a Spinozában. Mostanra túl vagyunk jó néhány műsoron, összeforrt a dolog. Az előadások után mindig özönlenek az üzenetek a nézőktől, hogy mennyire tetszett nekik és melyik rokonukra ismertek rá a darabban. Vagy esetleg saját magukra!

Zsblog.hu: Hol láthatják a közeljövőben a nézők az előadást?

K.J.: Számos egyéb felkérésünk is van, de még folynak a tárgyalások. A színházi évadban 2022. április 25-én lesz az utolsó előadás a Spinozában. Az előadásokról, fellépeseimről további információ a www.facebook.com/kleinjuditsite – on található!