Hurrá nyaralunk című új sorozatunkban olyan országok, városok jelenlegi zsidó életét mutatjuk be röviden, melyek a magyar turisták legkedveltebb úti céljai.

Az első részben a legnépszerűbb desztináció, Horvátország a téma. 2001-ben a Héber Egyetem ismert demográfusa, Sergio Della Pergola 1700 főre becsülte a Horvátországban élő zsidók számát.

Az országban jelenleg 9 közösség működik, ezek közül kiemelkedik a zágrábi, ahol zsinagóga (állandóan ott tartózkodó rabbival), könyvtár, család- és holokuasztkutató központ működik. A zágrábi hitközség óvodát, idős otthont és Adriai-parti üdülőhelyet is üzemeltet. A közösség tagjai között helyi ismert személyiségek (pl. tudósok, kulturális élet szereplői) is megtalálhatóak. A Bet Israel nevű ortodox közösség bét midrásh-al (tanház), saját rabbival és imaházzal működik.

A Hugo Kon Általános Iskola az egyetlen zsidó tanintézet az országban. A közösség emellett vasárnapi iskolát is működtet, valamint héber kurzusokat szponzorál. A fővárosi zsidó fiatalok számára ifjúsági szervezet, tánccsoport, és országon belüli és azon kívüli táborok biztosítják a közösségi létet.

Zsidó szempontból az országban van még néhány látnivaló. A dubrovniki Régi Zsinagóga, a ma használatban lévők közül a legrégebbi szefárd imaház. Állítólag 1352-ben épült fel, de a város csak 1408-ra datálja létrejöttét. A rijekai ortodox zsinagóga ma már sajnos nem tölt be vallási funkciót, kulturális műemlékként szolgál, mely a város vezetésének irányítása alatt áll.

Az országban számos, ma is működő temető található.

Sajnos kóser étterem és ételek nem állnak a turisták rendelkezésére (mindössze egy-egy terméken van hekser).