Természetesen Izraelen kívül.. És van még egy jó hír, növekszik.. Jelenleg a teljes népesség 5 százaléka zsidó az államban..

A kaszinóiról, autóversenyéről, homokos tengerpartjáról, fényűzésről elhíresült Monacóról kevesen gondolnánk, hogy aktív zsidó közösségi élet otthona is egyben. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Monaco össznépessége 38 000 fő (egyben a világ egyik legkisebb országa), melyből körülbelül 2 000 fő zsidó.

2017-ben nyitotta meg kapuit az Edmond Safra Zsinagóga, melyet a Safra család 10 millió USD-s adományából építettek meg. Az épület Tóra tekercs alakú, a Földközi-tenger felé néz, azonban nincsenek ablakai. A Safra közösség azonban nem 2017-ben, hanem jóval korábban megalakult. Rabbija, (2010 óta Daniel Torgmant), szerint az épület annyira látványos, hogy a közösség növekedésének motorját képezte. A Zsinagóga rendkívül jó helyen található, mely hozzájárul ahhoz, hogy zsidók és nem zsidók egyaránt kedvet kapjanak arra, hogy megtekintsék a modern épületet.

Monaco lakosságának többségéhez hasonlóan a helyi zsidók jó része nem itt született. Sokan közülük az ország kedvező adótörvényei miatt érkeztek ide. Sokan pedig a bankszektor, szerencsejátékok és az idegenforgalom alkalmazottai.

A Riviérán kialakult zsidó közösség nagyon sokszínű, különböző kulturális és nyelvi háttérrel rendelkeznek. A vallási diverzitás kevésbé jelentős, hiszen az államban működő két zsinagóga a Safra és a Chabad is az ortodox irányzathoz sorolható. A Chabad zsinagóga a Sefrához képest eltörpül, egy lakóház földszintjén található. A helyi Chabad közösség tagjai jómódúak. Jelentette ki egy vele készült interjúban Tanhoum Matusof monacói Chabad  rabbi, aki feleségével, Chanival együtt vezeti a helyi zsidó kulturális központot. Felidézte azt az esetet, amikor a közösség egyik tagja megkérdezte, hogy minek mikve (rituális fürdő), hogyha a közösség szinte összes tagjának van otthon saját úszómedencéje…

Torgmant gyülekezetének törzscsapata a 60 évnél idősebb szefárd zsidókból kerül ki, bár az új épület segített a fiatal családok körében népszerűsíteni a zsinagógába járást. Az épület felújítása óta a Safra zsinagóga látogatottsága megnégyszereződött, a bár micvák és a rituális körülmetélések száma drámaian, mintegy 50-re nőtt évente – mondta Torgmant. Mielőtt a koronavírus leállította volna a nemzetközi turizmust, a Safra zsinagóga megnyitása megnövelte azoknak a zsidóknak a számát, akik tengerjáró hajókról érkeztek oda Szombatfogadásokra.

Torgmant Rabbi a Safra Zsinagógában

Az egyik zsidó család, mely eredetileg Grúziából érkezett Monacóba 2009-ben, mellesleg hajózási társaságuk van Oroszországban, sokáig egyáltalán nem foglalkozott a zsidó hagyományokkal. Azonban az új Safra Zsinagóga annyira inspirálta őket, hogy fiúknak bár micvót tartottak.

Monaco-nak nincs zsidó iskolája, bár mindkét zsinagóga biztosít vasárnapi és a héber iskolákat, valamint ifjúsági tevékenységeket a vakáció idején. A hagyomány őrzőbb szülők gyermekeiket a körülbelül 10 mérföldre fekvő franciaországi Nizza egyik zsidó iskolájába küldik, és Monaco friss kóser ételeinek forrását is e város kínálja. Monacóban semmi problémát nem okoz kipa viselése az utcán (nem úgy, mint Nizzában). Rendkívül alacsony az antiszemita incedensek száma.

 

Forrás:

https://www.timesofisrael.com/monaco-has-highest-ratio-of-jews-in-the-world-outside-israel-and-its-growing/?fbclid=IwAR1hE5j4eCCyMLPJUuzSK6NkAlMPPerdbWAfbrjxlCQ2gR5iJKXKb2ssc8g