Izraelen kívül a legnagyobb zsidó közösségeket az amerikai kontinensen találjuk. A két legnagyobb zsidó diaszpóra New Yorkban és Buenos Airesben alakult ki. Az Egyesült Államokban található zsidóságot több dimenzió mentén érdemes szemügyre venni.

Az Amerikai Egyesült Államok zsidósága, akár az egész ország társadalma igen sokszínű. Számos helyről érkeztek ide zsidó bevándorlók egy jobb életet remélve..

Az amerikai (jelen bejegyzésben ezalatt értsd: USA) zsidó lakosságának túlnyomó részét a Közép- Európából emegrált zsidók és az ő, már USA-ban született leszármazottjaik alkotják. A második legnagyobb csoportot ezen aspektus alapján a szefárd zsidók képzik a világ harmadik legnépesebb országában, kiknek felmenői főként az Ibériai- félszigetről és Észak- Afrikából érkeztek.

A következő csoportot az úgynevezett Mizráchiak alkotják, akik közel-keleti, kaukázusi és közép- ázsiai felmenőkkel bírnak. A teljesség érdekében meg kell említeni az etióp és indiai zsidó közösségeket is, akik a többi csoporthoz viszonyítva kis számban találhatóak meg az Államokban.

 A vallási közösséghez tartozás szemszögéből az USA zsidóságának 33 százaléka az ortodox irányzat elkötelezett híve, 32% konzervatív közösség tagja, 28% reform gyülekezeti tag,a fennmaradó 7 százalék pedig egyéb irányzatot képvisel.

Nagyon nehéz megállapítani, hogy mekkora is az amerikai zsidó közösség. A különböző elemzések milliós nagyságrendű eltérést eredményeztek. 2001-ben például az egyik kutatás 5 300 000 főre becsülte az amerikai zsidóság létszámát, 2009-ben viszont egyes adatok szerint 6- 6 400 000 izraelita élt a világ harmadik legnagyobb területű országában.