Egyesek szerint a francia fővárosban több kóser étterem van, mint New Yorkban. Párizs  zsidóságáról az elmúlt években ezzel szemben nem a pozitív események kerültek be a híradásokba. Számos antiszemita incidens történt, melynek hatására a helyi zsidók is elég gyakran választották az alijázást (igaz, elég magas számban vissza is térnek pár év után).

Egy dokumentum bizonyítja, hogy már 582-ben éltek zsidók Párizsban. 1119-ben zsidó negyedről beszélhetünk a francia fővárosban, ekkor már néhány zsinagógát is birtokolt a közösség. 1182-ben kiűzték a zsidókat Franciaországból, 1198-ban engedélyezték visszatérésüket Párizsba. A kiűzés, majd visszatérés gyakori jelenség volt több évszázadon keresztül. A XVIII. század elejétől kezdve Metzből érkező zsidók egyre többen telepedtek le a fővárosban, később Avignonból és Bordeauxból is elkezdtek beköltözni Párizsban.

1721 és 1772 között a rendőrség külön osztályt hozott létre a letelepedni akaró zsidók figyelésére. Az iroda megszűnése után a zsidók vezetőket választottak maguknak. Két csoport alakult ki, a spanyol és portugál zsidóké (akik Bordeauxból érkeztek), valamint a német zsidóké (ők leginkább Metzből, Elzász-Lotaringiából jöttek). A német zsidók jellemzően Párizs szegényebb, míg a spanyol és portugál zsidók a gazdagabb kerületekben laktak. 1721-től jelentek meg olyan fogadók, melyek kóser ételt is kínáltak vendégeiknek. E helyeken gyakran imádkoztak is, mivel akkoriban tiltották nyílt imahelyek működését, ezért titokban, otthon alakítottak ki imaházakat. Az első zsidó temetőnek is egy akkori fogadótulajdonos adott helyett kertjében 1736-ban.

A párizsi nagy zsinagóga

A párizsi Nagy Zsinagóga

Az első hivatalosan működő zsinagóga 1788-ban épült fel a Rue de Brisemiche-n. A Francia Forradalom előtt becslések szerint a Párizsban élő zsidók lélekszáma nem volt több 500 főnél. 1789 augusztusában petíciót adtak be az emberi jogok elismeréséért az Alkotmányozó Nemzetgyűléshez. Ezután a párizsi vezetés a zsidó lakosok védelmére kelt. 1790. január 28-án az összes zsidó (mindegy, hogy honnan származott) teljes körű állampolgárságot kapott.

Folytatjuk…