A zsidóságban az egyik legfontosabb parancsolat a tanításé, tanulásé. Ezen írásban zsidó oktatással kapcsolatos kifejezéseket gyűjtöttünk össze.

Siur: Bármilyen olyan órát, előadást, tanulást siurnak nevezünk, melynek a Tóra képzi alapvető témáját. Szó szerinti jelentése: mérték, mennyiség. A modern héber nyelvben az iskolai órákat is siurnak nevezzük.

Chéder/héder: Héberül szobát jelent. A chéder nem más, mint egy egyszobás oktatási intézmény, ahol a zsidó kisfiúk Tórát, Talmudot és a zsidó élet törvényeit tanulták leginkább az egykori Stetlökben, jellemzően egy chéder működött közösségenként, így minden korosztály ugyanazt tanulta kb. 6-tól 13 éves korig. Napjainkban Izraelen kívül a vallásosabb közösségekben működnek chéderek, ahol vallási oktatásban részesülnek a gyerekek. Izraelben pedig, ahol nincs alaptanterv, a vallásosabb közösségekben a gyermekek csak a chéderben vesznek részt az oktatásban, minimális világi ismeret megszerzésével.

Melámed: Tanító, akik leginkább a gyerekeket tanították a chéderben.

Shul: Nem más, mint a zsinagóga. A férfiak a napi három ima mellett Tórát tanultak és társadalmi életet éltek itt. Napjainkban leginkább az ima és nem a tanulás, társadalmi élet helyszíne.

Beit Midrash: Míg a shul elsősorban az imádkozás, a beit midrash a tanulás helyszíne (volt). Nem csak nappal, gyakran éjszaka is tanultak itt a zsidó férfiak. A beit midrash és a shul közötti legfőbb különbség az, hogy utóbbiban Tóra is található. 

Jesivá (a josev héber szó azt jelenti: ül): Talmudi tanulmányok helyszíne 13 évesnél idősebb fiúk számára.

Bét Jakob/Bész Jakov (szó szerint; Jákob háza): Általános és középiskola vallásos lányok számára. Az első ilyen intézményt Sarah Schenirer alapította 1917-ben Krakkóban. Akkor 25 kislány vett részt óvodájában, ebből fejlődött tovább az intézményrendszere, melynek csúcsán a tanárnőképző áll.

Midrásá: Sokan a jesivá női megfelelőjeként emlegetik. Fiatal lányok Tórát és egyéb vallási tárgyakat tanulnak a midrásákban.

Kolel: A jesivá után következő oktatási intézmény, ide a férfiak házasságkötés után járnak tanulni. Az első kolelt a diaszpórában 1877-ben alapították, Litvániában. Napjainkban számos kolel működik, leginkább vallásos közösségekben.

Gil hinuh: Szó szerint a “nevelés kora”, 6 éves kor körül kezdődik. Ekkortól részesülnek a gyerekek vallási oktatásban.

Felhasznált források:

https://www.thejc.com/judaism/jewish-words/shiur-1.8025

https://en.wikipedia.org/wiki/Kollel