A legtöbb zsidó a világon „kulturális zsidóként” definiálja magát, ezért utazásaik során olyan helyszíneket és eseményeket keresnek, amelyek identitásuk megéléséhez kapcsolódnak. Egészen mostanáig nehéz volt ennek fényében útnak indulni, nemrég azonban egy civil szervezet, a World Jewish Travel (továbbiakban WJT) létrehozott egy honlapot, mely segítségükre lesz.

Jack Gottlieb, a WJT alapítója a Jerusalem Postnak a következőképp nyilatkozott: „A WJT küldetése a judaizmus kulturális aspektusának erősítése. Ez nem azt jelenti, hogy a weboldal nem tartalmaz vallási és/vagy kóser vonatkozásokat, de nem ez kerül a fókuszba”.

A WJT közösségi forrásból létrehozott digitális platformja lehetőséget biztosít arra, hogy a turista  kutasson egy adott város (például Amszterdam), tartomány vagy ország zsidó története után. A holland főváros esetében például túrákat, idegenvezetőket, hoteleket és éttermeket is ajánl az oldal.

A WJT munkatársai számára az is fontos, hogy felhasználóik kapcsolódjanak (esetleg új módon is) zsidóságukhoz, továbbá a többi zsidóhoz. Ezért hozták létre szombati aloldalukat.

A WJT jelenleg közel 50 európai várossal kooperál, hogy segítse jelentősebb zsidó kulturális helyszíneiket és rendezvényeiket. A judaizmus történetének két legborzalmasabb eseményének, a holokausztnak és az inkvizíciónak otthont adó Európában az a kihívás, hogy segítsenek az utazóknak megérteni, hogyan alakultak ki ezek a tragédiák. Ugyanilyen fontos, hogy milyen volt a zsidó élet a tragédiák előtt és után. Annak érdekében, hogy az utazó könnyebben kaphasson egy gyors áttekintést, a WJT minden város oldalára elhelyezett egy “Read City Story” gombot. Az oldal Európán kívüli városokat és országokat is érint!

Az utazás kulcsa nem csak az, hogy tudjuk, mit nézzünk meg, hanem azt is, hogy mikor induljunk el. Ezért a WJT Zsidó Kulturális Kalendáriumot is vezet honlapján. Így az adott célállomással kapcsolatos eseményeket nem kell kihagynia az utazónak egy rossz időpontválasztás miatt.

Amennyiben valaki inspirációt keres

A WJT kezdőlapján található egy „Inspirálódj” rész is, ahol érdeklődési csoportokat és témákat fedezhet fel a turista. Ilyen például a „Kóser Travel” (Kóser utazás) és a Social Bonding (Szociális kötelék), segítenek megkönnyíteni a hasonló gondolkodású emberekkel való utazást. A Kóser Travel rovatuk például körutazásokat, peszáchi kiruccanásokat és még szafarikat is tartalmaz, de zsidó örökség túrát is találunk a listán.

„A Get Inspired rovatunk lehetővé teszi az emberek számára, hogy „bennmaradjanak vagy kilépjenek” a komfortzónájukból, és olyan új világokat tárjanak fel, amelyeket korábban nem tapasztaltak vagy képzeltek el” – mondja Gottlieb.

Útikönyv helyett

A WJT rendelkezik a legnagyobb e-könyv-gyűjteménnyel. Több száz ilyen áll a felhasználó rendelkezésére, melyek különböző területeket és témákat mutatnak be. A kulináris e-könyvre különösen büszke a kezdeményezés. Ez az aloldal hamarosan megújul.

A WJT rendelkezik a legtöbb zsidó utazási bloggal a világon. Hatalmas bloggyűjteményükön a zsidó történelem ismert és ismeretlen városairól olvashatunk, betekintést nyerhetünk érdekes túrákba, múzeumokba és műemlékekbe. A „The Top Ten Jewish Quarters in Spain” és a „The Hidden Jewish Gems of New York City” blogok a rajongók kedvencei.

„Blogunk lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megírják tapasztalataikat, és megosszák azokat a közösséggel. Segítsen a WJT-nek egy hasonló gondolkodású közösség felépítésében”– kérleli a felhasználókat Gottlieb.

Felhasznált forrás:

https://www.jpost.com/special-content/wjt-the-ultimate-jewish-trip-advisor-712513?fbclid=IwAR1Nb9KXVH7D1NlcA_450YvEZV3MVYx9be3a-75IIEwWBnxrYBPtQztNlM4