Pontosabb lett volna a címadás, hogyha világörökségeket írok. Az UNESCO világörökség listájára ezúttal ugyanis három új zsidó vonatkozású helyszín került fel.

2021.07.27-én zsidó kulturális helyszínek kaptak világörökségi címet. Az ENSZ alszervezete az UNESCO a kínai Fuzhou-ban megrendezett ülésén Mainz, Worms és Speyer német városoknak adományozta a megtisztelő titulust. A három település a középkorban a zsidó kultúra központjaként volt ismert, a Rajnai Jeruzsálemnek is nevezték e városokat. A három új címbirtokost ShUM-nak is nevezik – mely középkori nevük héber rövidítése.

A középkorból megmaradt zsidó intézmények egy része, például temetők, zsinagóga és mikve még mindig fellelhetők a városkákban.

Rihneland-Pfalz tartomány, ahol a SHuM található, több mint 15 éve lobbizott azért, hogy a városokat a világörökség részévé nyilvánítsák. A bizottság végül úgy döntött, hogy a temetők, a zsinagóga és a mikve elegendő ahhoz, hogy a helyszíneket az UNESCO jelölje.

Az egyik helyszín, a wormsi zsidó temető – a helligeni homok („szentelt homok”) – az egyik legrégebbi és legnagyobb zsidó temető Európában, létrejötte a IX. századra vezethető vissza.

Speyerben egy zsinagógából és egy mikvéból álló Judenhof („zsidó udvar”) épült, amikor a zsidók a térségben letelepedtek a 11. században. A szerkezet maradványai még mindig állnak.

Alfred Kessel wormsi polgármester nyilatkozatában kijelentette, hogy az UNESCO -jelölés nemcsak a turizmus számára lesz jó, hanem lehetővé teszi a közösségek számára, hogy megvédjék a fennmaradó zsidó történelmi helyszíneket egy olyan területen, amely egykor a zsidó kultúra és vallás egyik fő központja volt.

Felhasznált forrás:

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/310775