A Diaszpóra-ügyi minisztérium vasárnap mutatta be, új, antiszemitizmust figyelő rendszerét, mellyel az internetes megnyilvánulásokat figyelik.

Egy friss jelentés szerint Németországban rekord számú antiszemita incidens történt 2016-ban, részben a menekültválság miatt. A Szövetségi rendőrség 461 esetet regisztrált 2016. január és szeptember között, ami az előző év ugyanezen időszakához képest 200%-os növekedést jelent.

A helyzet Nagy-Britanniában is aggasztó. Néhány év alatt a Munkáspárt 50 tagját függesztették fel antiszemita vagy rasszista megjegyzések miatt. Többek között London egykori polgármestere, Ken Livingstone nyilatkozott egyszer úgy, hogy “Hitler támogatta a cionizmust”.

A riport a kelet-európai állapotokra is kitér. Lengyelországgal kapcsolatban a történelem újraírásáról beszélnek.

Franciaországban pozitív elmozdulás figyelhető meg. 2016-ban 65 százalékkal csökkent az antiszemita megnyilvánulások száma a 2015-öshöz képest. Ami nagyrészt a francia kormány erőteljesen rasszizmus és antiszemitizmus elleni küzdelmének köszönhető. Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy mind a bal, mind a jobb oldal szélsőségesei igyekeznek a zsidók ellen negatív érzelmeket generálni.

Mi ez a rendszer?

Az új antiszemitizmust  figyelő rendszert IDF veteránok fejlesztették ki, mely lényege a közösségi hálókon történő antiszemita megnyilvánulások megjelenítése egy interaktív térképen.

A rendszer jelzi azt, hogy egy adott pillanatban hány antiszemita bejegyzés jelenik meg, illetve azt is jelzi, hogy a Föld mely területén fordulnak elő leggyakrabban ilyen típusú megnyilvánulások. A rendszer a mesterséges intelligencián alapul, bele van programozva számos antiszemitizmus definíció.