A polgári naptár szerint 2019. szeptember 29-én este lépünk az 5780. zsinagógai évbe. A bejegyzésben összeszedtük 5780 legfontosabb időpontjait.

A zsidó évben a hagyomány szerint négy újév van. Az egyik Tu BiSvát (svát hónap 15.) a fák-és gyümölcsök újéve. Továbbá: Niszán 1. Izrael, mint nép születésnapja, királyok újéve. Elul 1.: Négylábúak újéve, vemhesség vége körülbelül ekkorra esik.

A most aktuális újév, ami a legismertebb, tisri hónap 1-én van (de kétnapos ünnep így másodika is hozzá tartozik). Ez az Évek Újéve és az ember teremtésének évfordulója.

Gránátalma

Gránátalma- Ros Hasana jellegzetes gyümölcse

Az 5780. évben a következőképp esnek az ünnepnapok:

Ros Hasana mint már fentebb is írtuk szeptember 29. estétől (vasárnap) október 1. (kedd) estéig tart. Jom Kipur október 8.-a (kedd) estétől másnap estig tart. Szukot (sátoros ünnep) október 13-án (vasárnap) este kezdődik, a fő ünnepnapok az ünnep első felében október 14. és 15. (hétfő, kedd). Kedd estétől félünnepnapok következnek (hol hámoed), majd október 20-án este Smini Áceret (az ünnep lezárása), végül következő este Szimchát Tóra következik (ami már igazából nem tartozik Szukothoz).

A nyolc napos chanukakor a chanukia első lángját (pontosabban első kettőt, a szolgagyertyával együtt) december 22-én (vasárnap) gyújtjuk, az utolsót pedig december 30-án (másnap december 31-én még tart az ünnep).

Tu Bisvát február 9-én este kezdődik és másnap estig tart. Következő ünnepünk purim ezúttal hétfő este fog kezdődni, március 9-én (szintén egynapos ünnep).

Következő jelentős ünnepünk peszách. Az első széder estét április 8-án (szerda) üljük. Mivel csütörtök este lesz a második széder (így egész pénteken ünnep lesz), egybeolvad a Szombattal, így három nap egymás után nem dolgozunk majd. Félünnepnapok peszáchkor a Szombat kimenetelétől április 14.-e estig lesznek, amikor ránk köszönt további két főünnepnap. Az ünnep vége április 16-án (csütörtök) este lesz.

A peszách második napján kezdődő ómerszámlálás 33. napja (lág báomer) május 11-én (hétfő) lesz.

A Tóraadás ünnepe (sávuot) május 28-án este kezdődik (csütörtök) és egybeolvad egy Szombattal (Szombat és sávuot is lesz ekkor).

5780-ban összesen 12 olyan nap lesz, ami munkanap lenne, de a vallási előírások miatt tilos ezen napokon dolgozni, ezek a következők: 2019. szeptember 30- október 1, október 9., október 14.-15., október 21.-22. 2020. április 9.-10., április 15.-16., május 29.

Minden kedves olvasónknak Sáná tová umetukát, azaz jó és édes évet kívánunk!

Korábbi írásunk, melyben ros hasanai fogalmakat gyűjtöttünk össze itt olvasható.