A zsidóság egyik alapvető micvája a szombati vendéglátás.

Minden vallásos vagy hagyományőrző zsidó igyekszik betartani ezt a kellemes kötelezettségét.

Néhány hete egy lativos szombatfogadáson Brazíliából érkezett hozzánk egy fiatal hölgy. Őt az egyik lativos barátunk invitálta a Dávid Házba. A shabbat.com-on vették fel egymással a kapcsolatot.

A shabbat.com fő profilja a szombati vendégnek vagy házigazdának való regisztráció. A regisztráció ingyenes, mindössze néhány alapadatot (név, cím, telefonszám stb.) kell megadnod, és máris elkészül a shabbat.com-os profilod. A honlap zsidó közösségi oldalként funkcionál, célja az, hogy a világ minden pontján kapcsolatot építsen ki az ember. Különösen ajánlják azoknak, akik sokat tartózkodnak otthonuktól távol munka miatt, külföldön tanulnak, vagy szimplán új élményekre vágynak.

A családoknak, melyek házigazdának jelentkeznek, az egyszerű regisztrációnál valamivel részletesebb adatlapot kell kitölteniük. Minden profiloldalon található vendégkönyv, melybe volt vendége beleírhatja a nála szerzett élményeit, ajánlását vagy az esetleges negatív tapasztalatait. A vendégségbe látogatók számos szempont alapján válogathatnak a házigazdák közül, attól függően, kinek mi a preferenciája. Választhatunk név szerint, lakóhely szerint, foglalkozás alapján vagy akár vallási szervezet figyelembevételével. Próbáljuk ki! Válasszunk egy várost, az egyszerűség kedvéért legyen Budapest a kiválasztott célállomásunk, az oldalon jelenleg 5 vendéglátó regisztrált. Ezen rövid profilon szerepel a leendő házigazda neve, kora, vallási nézete, foglalkozása. Amennyiben szimpatikusnak találtunk valakit, egyből „összebarátkozhatunk” vele, vagy feltehetjük neki a kérdéseinket.

A shabbat.com azonban már nem csak a szombatfogadásra fókuszál. Szeretné elősegíteni a párkeresést is. Jelenleg (2015. március 6.) 9509 egyedülálló próbál itt szerencsét. A keresést természetesen szűkíteni is lehet, csak a fényképpel rendelkező vagy fénykép nélküli adatlapok jelenjenek meg, mennyire legyen vallásos a másik, illetve a kor és a nem sem elhanyagolható összetevő.

A honlapnak ma már számos munkatársa van. Az eredeti ötlet két fiatal rabbitól származik. Egyikük, Benzion Klatzko, aki New Yorkban él, átlagosan 50 embert lát vendégül egy-egy szombaton, a helyi közösség meghatározó embere immáron több mint két évtizede. A másik rabbi, Yehuda Koblick főleg az oldal technikai részével foglalkozik.

Profiloldalunkon megtalálható, hogy ahol élünk, mikor jön be a szombat, illetve mikor van hávdálá, melyik az aktuális hetiszakasz és, mi az aktuális héber dátum.

A shabbat.com-on jelenleg 54 559 felhasználó van, a világ 4341 városából, 120 országából. Ők összesen közel félmillió szombati étkezésen vettek részt közösen. Úgy tűnik, hogy a weblap valóban a világ egyik legnagyobb közösségi oldala, érdemes regisztrálni.

A cikk eredeti verziója a Forrás újság 2015. peszáchi számában jelent meg.