Az eredetileg basturmának nevezett étel neve a török “nyomni” szóból származik. Később pastrama néven vált ismertté, a román kiejtés következményeképp, a b átalakult p betűvé.

A romániai zsidók sajátították el a hús-savanyítást első ízben, mely akkor volt kiemelten szükséges, amikor hosszú útra utazott valaki és nem volt elérhető kóser hús útközben. Ezután kapta meg a húskészítmény a jiddis pastrama vagy pastirma nevet.

A ma ismert pastrami amerikai innovációnak tekinthető. New Yorkban a XIX. század végén kezdték el alkalmazni a mesterséges hűtést, melynek eredményeképpen sokkal finomabb sóval lehetett savanyítani a húsokat. Miután vízbe áztatják, ecettel és fűszermix-el dörzsölik be, majd 1-2 hétig állni hagyják. Ezután 160 Celsius fokon 6-7 órán keresztül füstölik. Végezetül párolják vagy dinsztelik. A párolás időtartama és hőfoka rendkívül fontos ahhoz, hogy ízletes pastrami kerüljön az asztalra.

Egy litván zsidó bevándorlónak, bizonyos Sussman Volk-nak köszönhetjük a pastrami elterjedését. 1887-ben New Yorkba költözött feleségével és 7 gyerekével, ahol kóser hentesboltot nyitott a Lower East Side-on. A Volk’s Deli volt az első üzlet, mely pastramit árult. Egy évvel később már egy nagyobb boltot nyitott a család, ahol asztalok és székek várták a helyben fogyasztókat. A jiddis pastrama vagy pastirma név az Egyesült Államokban alakult át pastramivá.

A húskészítmény a mai napig az egyik legnépszerűbb termék a kóser delikben.

Felhasznált forrás: https://www.instagram.com/p/CSviv5Bsvog/?utm_medium=share_sheet