A több mint 1 millió orosz bevándorló jelentős hatást gyakorolt a politikai életre is. Alapjáraton ellenezték az olyan pártokat, melyek szocialista vagy szociáldemokrata elveket vallottak. Az oroszok jelentős része ebből adódóan a jobb-oldali pártokat támogatta és támogatja a mai napig.

Mivel az egykori Szovjetunióban minden vallásos tevékenységet tiltottak, értelemszerűen az izraeli oroszok nem tudtak mit kezdeni a hirtelen jött vallásgyakorlási lehetőséggel. Többségük a mai napig nem törődik zsidó gyökereivel, szekuláris környezetben élnek. Emiatt számos nem kóser bolt megnyitása (melyek Sábátkor is nyitva vannak), illetve disznóhúst árusító hentes is oroszokhoz köthető. Érdekesség, hogy még a karácsonyt is tartják. Az oroszok lakta városrészekben feldíszített karácsonyfák láthatók decemberben. A fák valójában nem keresztény jelképként szolgálnak nálunk, hanem az Új Év megünneplésének részét képzik.

Az orosz születésű izraeliek, és az izraeli izraeliek között, mint a fent leírtakból kiderül, jelentős szakadék húzódik. Ezt kívánja áthidalni a Gesher (Híd) nevű színház, mely alapvetően a kultúra segítségével kívánja legyőzni a különböző hozott hatásokat. Ma már a színházban dolgozó színészek fele izraeli születésű, mely a Gesher sikerének tekinthető.

Sokszor hívják Izraelt a Start-up országának. Az orosz újbevándorlók 55-60 százaléka foglalkozik ilyen jellegű tevékenységgel. Izraelinek tekinthetők az oroszok abban is, hogy Oroszországban az átlagos gyermekszám 1 vagy 2, még a Zsidó Államban ők is 3-4 gyermeket nevelnek fel. Érdekesség, hogy az orosz bevándorlóknak Izraelben átlagosan 10 évvel hosszabb az életük, mint Oroszországban lenne, ez a jobb klímának, orvosi ellátásnak, étkezésnek köszönhető.