Valami megváltozott… Az ember életében folytonos változások vannak, amikhez előbb-utóbb adaptálódik. Most eljött a globális alkalmazkodás ideje…

Életem első nagy, makroszintű változását 2001. szeptember 11. hozta. Akkor tapasztaltam meg először, hogy hogyan tud egyik pillanatról a másikra megtörni a norma. Igaz, ekkor még csak 13 éves voltam, de USA-ban élő nagybátyám és családja miatt mindig kiemelt figyelemmel kísértem az onnan érkező híreket. Amikor láttam, hogy az ikertornyok leomlanak, még nem fogtam fel, hogy ez a valóság. Aztán napok, hetek, hónapok és évekkel később már természetesnek tekintjük azokat a dolgokat, amik nem voltak azok korábban. Ilyen például a számtalan biztonsági intézkedés a repülőtereken vagy fokozott rendőri készültség a közterületeken. Megszoktuk, természetesnek tartjuk. Az ember legnagyobb ellensége az ember lett. Nem beszélve az azóta elszabaduló nemzetközi terrorizmusról…

A jelenlegi helyzet sokban hasonlít szeptember 11-hez. Megváltozott valami. Olyat tapasztalunk, melyet még nem. Szinte egyik pillanatról a másikra az emberek elkezdtek félni egy kórtól, mely halálos kimenetelű is lehet. A betegségektől való félelem természetes jelenség. A történelem folyamán számos halálos betegséggel küzdött meg az emberiség, pl. spanyolnátha, kolera. Azonban úgy gondolom, hogy nem éri meg szorongással tölteni az otthon töltött napokat, nincs realitása. Nagy befolyással úgysem vagyunk ezen eseményekre.

Azonban most fel kell készülnünk a pénztárcánkat és megszokott életvitelünket megváltoztató világrendre is.  Sokan home office-ból dolgozhatnak, jó páran elvesztették már most munkájukat, az iskolákban bevezetik a távoktatást, és a legfőbb kérés a lakosság felé az, hogy maradjon otthon. Úgy gondolom, bár nem vagyok orvos, csak felnőtt ember, hogy teljesen bezárkózva lehet, hogy a koronavírust nem kapjuk el, viszont súlyos lelki és testi vonzattal járhat a totális karantén. Aki egészséges, annak szüksége van némi levegőre, még a leghidegebb téli napokon is, nem véletlen, hogy egyes gyermekotthonokban a leghűvösebb téli napokon is a gyermekek kint alszanak (jól betakarva) a levegőn. A bezártság mentális elszigeteltséggel, befordulással járhat, ezért most jól jönnek a közösségi csatornák, kütyük, könyvek.

Feljebb említettem a pénztárcánkat. A gazdaságra pusztító hatást fog gyakorolni a jelenlegi próbatétel. A magyar és a fejlett, de akár a közepesen fejlett gazdaságok egyik legfontosabb húzóága a turizmus, ami most teljesen megsemmisül. Ez egy ördögi kör és mint mindenben itt is érvényesülni fog a pillangó-hatás, ne higgyük, hogyha nincs közünk a turizmushoz, nem lesz ránk hatással a krízis. Jelen helyzet gazdasági szempontból  a 2008-as világválságra illetve az 1929-ben kezdődő nagy gazdasági világválságra hajaz. Már a koronavírus-pánik kirobbanása előtt beszéltek arról szakemberek, hogy hamarosan újabb gazdasági válság vár a világra, megtörtént, itt van.

Mi változik a zsidó világban?

Magyarországon a Mazsihisz által fenntartott kórházakban karantént rendeltek el (ez az összes magyar kórházra igaz), továbbá bezáratták zsinagógáikat. Magyarul nincs közösségi ima. A Chabad és az ortodoxia által üzemeltetett zsinagógák (még) működnek. Az ima egyik fontos eleme a minjen (szó szerint szám-ot jelent), mely 10 zsidó férfi együttes jelenlétét jelenti egy térben. A kádist, az egyik legismertebb zsidó imát pl. csak minjenben lehet elmondani (ezt mondjuk a halottak után is). Létezik a zsidóságban egy fogalom, mely mindent felül ír, ez nem más, mint a pikuáh nefes (magyarul életmentésként fordíthatjuk le). A Szombatot, minden más fő ünnepet az összes szabályt meg lehet szegni abban az esetben, hogyha életveszélyről van szó. Kérdés az, hogy a jelen helyzetben mi a teendő? Felteszem számos nagy rabbi, aki a modern kor kihívásaival foglalkozik, erre a kérdésre is keresi a választ.

Izraelben bevezették azt, hogy egyszerre maximum 10 ember lehet egy helyen (megfelelő távolságra egymástól). Pont egy minjennyi. A zsidó vallás legszentebb helyén, a Siratófalnál is korlátozásokat vezettek be. Megfelelő távolságot kell tartaniuk az itt imádkozóknak is. Nemrég jelent meg egy írás miszerint a milánói zsidó közösség a második világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben. Pár órája jelent meg egy cikk, Ausztria jelentősebb zsidó közösségeiben is beszüntetik a közösségi imákat, rendezvényeket.

Ne felejtsük, a zsidó azon nagyon kevés nép egyike, mely milliónyi megpróbáltatást vészelt át a történelem folyamán….

A globális világ pozitív hatásai mellett most látjuk e jelenség negatív vetületét. Nem vigyáztunk a Földünkre, most akarva akaratlanul csökkent a káros anyag-kibocsátás. Azt hitték sokan, hogy a természet felett állnak, némi pénzzel körbejárták a világot, nem gondolva arra, hogy a naponta több millió fel-és leszálló repülő által milyen ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Igen, a negatív vetület, ha nem utazgatnánk (utazgattunk volna) ennyire könnyedén, akkor lehet, hogy a mostani vírus is megáll Kínában. Ez azonban mind csupán feltételezés, mint az is, hogy a közeljövőben visszaáll az élet általunk megszokott rendje.