Ed Miliband és David Cameron a két legnagyobb esélyese a mai brit parlamenti választásoknak. 

Miliband lengyel zsidók leszármazottja. Anyja, Marion Kozak, Lengyelországban vészelte át a második világháborút, lengyelek mentették meg életét. Édesapja, Ralph Miliband, Belgiumban született, lengyel zsidók gyermekeként.

Ed Miliband a Munkáspárt első zsidó vezetője. Önmagát ateista zsidóként definiálja…

Az angol zsidók között nem túl népszerű a politikus. A nagy-britanniai zsidó hitközség kimondottan megkérte tagjait, hogy ne voksoljanak rá és pénzzel se támogassák a Munkáspárt tevékenységét. A brit zsidók szerint a miniszterelnök-jelölt túlságosan kritizálja Izraelt és Palesztinbarát. A 2014. nyarán kitört háborúban Izraelt igazságtalansággal vádolta, októberben pedig a Palesztin állam elismerésére voksolt a Parlamentben.

Egy angol zsidók között végzett közvéleménykutatás szerint a Munkáspártra a zsidók 22%-a szavaz ma, 67 százalékuk pedig a Konzervatívokra voksol.

Ha mégis Miliband nyer, ő lesz Nagy-Britannia második zsidó miniszterelnöke. Az első, a Konzervatív Benjamin Disraeli volt.

Tavaly Ed Miliband Izraelbe látogatott, találkozott Benjamin Netanyahuval, felkereste a Jad VaSem Múzeumot és a jeruzsálemi héber egyetemen a diákok kérdéseire is válaszolt.