A világ egyik legnépszerűbb italát 1886 óta árulják, kósersági pecsétet azonban csak 1935-ban kapott. A történet azonban nem ilyen egyszerű, elég sok fejtörést okozott a Coca-Cola vegyészeinek, hogy hogyan helyettesítsék a nem kóser összetevőket kóserekkel.

Tobis Geffen ortodox rabbi 1910-től 1970-ben, 99 éves korában bekövetkezett haláláig felelt az Atlantában található  Shearith Israel közösség kósersági kérdéseiért. Geffen a Litvániában található Kovno városában látta meg a napvilágot 1870-ben, majd 1907-ben Ohio-ba emigrált. Hét évvel később a fent említett atlantai közösség dájánja lett.

Mivel a kelet-európai zsidók milliói, akik az I. világháború előtt az Egyesült Államokba vándoroltak főként Lengyelországból, Litvániából, Oroszországból, Ukrajnából törekedtek arra, hogy igazi amerikaiak legyenek, szerették volna a helyi étkezési szokásokat is átvenni.

Geffen rabbi Atlantában élt, ahol a Coca-Cola székhelye is volt (és a mai napig van), számos rabbi az ország különböző pontjaiból írt neki levelet, hogy háláchikus (zsidó törvényi) szempontból kóser-e az ital. Mivel nem ismerte a kóla összetevőit, felkereste a gyárat, hogy adják oda neki az ital összetételének részletes listáját.

Geffen nem tudta, hogy a Coca-Cola receptje féltve őrzött üzleti titok – talán az amerikai történelem egyik legjobban őrzött üzleti titka. Mindössze néhány ember ismeri az összetevőket és ezek arányait. Miután Geffen érdeklődött a cégnél, a Coca-Cola vállalat döntést hozott arról, hogy hozzáférést ad neki a kóla titkos összetételében szereplő elemek listájához, feltéve, hogy esküt tesz arra, hogy ezeket titokban tartja. Geffen elfogadta a feltételeket. A társaság nem mondta el neki az egyes összetevők pontos arányát, mindössze azt árulták el neki, hogy miket tartalmaz az ital.

Az összetevők listáján a rabbi talált egy nem kóser elemet, méghozzá marhafaggyúból készült glicerint. Megkérdezte a Coca-Cola vegyészét, hogy az összetevők hány százalékát teszi ki ez az anyag és megtudta, hogy kevesebb, mint 1/60-ot. (A kósersági törvények alapján ha egy kóser ételbe nem kóser elem kerül véletlenül és az kevesebb az összmennyiség 1/60-ad részénél, akkor nem válik tréflivé az adott étel/ital.) Geffen tájékoztatta a Coca-Cola Company-t, hogy mivel ez a glicerin szándékosan, nem véletlenszerűen hozzáadott összetevőként szerepel a listán, a vallásos zsidók nem fogják fogyasztani azt. A kóla ilyen formátumban nem felelt meg a Geffen elvárásainak, magyarul nem volt kóser.

Az ital, mely Andy Warholt is megihlette

Ezután a cég laboratóriumaiban a kutatók a faggyú alapú glicerin helyettesítésén dolgoztak, és rájöttek, hogy a Procter and Gamble cég glicerint gyárt gyapotmag- és kókuszolajból. Amikor megállapodtak abban, hogy ezt az új összetevőt használják, Geffen megadta a Coca-Cola hechsherét (kósersági pecsét).

És peszáchkor?

Geffennél hamarosan egy másik probléma is felmerült a kóla kóserságával kapcsolatban. Az üdítő ugyanis tartalmazott egy bizonyos alkoholt, mely gabonából készül, így nem lehet kóser peszáchkor (chametz-nek számít). A cég vegyészei ezen a problémán is túl akartak jutni. Kísérleteztek és megállapították, hogy a peszáchi szezon alatt a répacukorból és a nádcukorból előállított édesítőszerek helyettesíthetik a gabonalapú édesítőszereket, anélkül, hogy megváltoztatnák az ital ízét. Megállapodtak abban, hogy évente néhány héttel peszách előtt elkezdik a peszáchra is kóser alapanyagokból készülő kóla gyártását.

Geffen örült annak, hogy elvégezte ezt a munkát az amerikai zsidóság és a Coca-Cola Company számára. Az Amerikai Zsidó Történelmi Társaság levéltárában megtalálható a Geffen által írt rabbinikus válasz, amely a következőket tartalmazza: “Mivel a Coca-Cola-t már elfogadta az ország és Kanada közönsége, és mivel a zsidók túlnyomó többségének leküzdhetetlen problémává vált, hogy tartózkodjon ezen ital fogyasztásától, komolyan megpróbáltam megtalálni a megoldást. Az Ö.való segítségével sikerült feltárnom egy olyan gyakorlati megoldást, amelyben a Coca-Cola összetevőivel kapcsolatban nem lehet semmi kétség.”

Geffen rabbinak köszönhető tehát, hogy manapság is megtalálható az év 365 napján a Coca-Cola összes terméke zsidó családok otthonában is.

Felhasznált forrás:

How Coca-Cola Became Kosher