Írásunk első részében Bodrogkeresztúr zsidó nevezetességeit mutattuk be. Ezen bejegyzésben a környék három, zsidó szempontból fontosabb települését vesszük górcső alá.

Mint korábban írtuk, Ráb Sájele sokáig Olaszliszkán tanult, Friedman rabbinál. A tanító sírhelye a településen található, jorcájtjakor az ő sírjához is sokan látogatnak (áv 14.). A vészkorszak után a liszkai zsinagóga hívek nélkül maradt. Az időjárás viszontagságai és a nemtörődömség miatt mindössze egy fala maradt meg a sülnek. Érdekesség, hogy a neves filmrendező, Jancsó Miklós két alkalommal is filmet forgatott erről a megmaradt falról, méghozzá leginkább arról, hogy semmi változás nem történt a két forgatás között eltelt 10 év alatt. Jelenleg látogatóközpont működik az egykori zsinagóga helyén, mely nagy hatást gyakorol az ide érkezőkre.

A másik jelentős zsidó múlttal rendelkező település a Bogrogkeresztúrtól mindössze 8 kilométerre található Tokaj. A tokaji zsinagóga épületét 1890-ben építették, hányattatott sorsa után 2006-ban újították fel, sajnos nem vallási célra használják napjainkban. A helyi zsidó temetőben több híres rabbi ohelje is található (Fanféder Simon Júda, Strasser Akiba, Schück Dávid).

A harmadik jelentős Keresztúr közelében található kisváros Mád. A helyi zsidók története a XVII. századra nyúlik vissza. 1736-ban nyolc zsidó család élt a településen, 1771-ben már rabbija is volt az addigra közösségé formálódott zsidó lakosságnak. 1798-ban épült fel zsinagógájuk copf stílusban (Közép-Európában ezen kívül csak egy ilyen stílusban épült sült találunk). Jesiva is működött Mádon egészen a XIX. század végéig. Az elmúlt években jelentős turisztikai látványossággá nőtte ki magát a zsinagóga és a rabbiház, de múzeum, kulturális centrum, kutatószoba, szálláshely is az ide látogatók rendelkezésére áll.

A fent bemutatott tájegységet legegyszerűbben Miskolctól lehet megközelíteni. (Az észak-magyarországi régió legnagyobb városába pedig autópályán lehet eljutni) Ha vonattal mennénk a nagyvárosból kb. egy és háromnegyed óra alatt érhetünk el Keresztúrra.

Az első rész itt olvasható.

 

 

Felhasznált források:

http://www.boon.hu/zarandoklat-a-bodrogkereszturi-csodarabbi-sirjahoz/3070931

http://www.mad.info.hu/zsido-egyhaz

http://www.tokaj-turizmus.hu/Zsido-emlekhelyek

http://csodarabbikutja.hu/hu/turizmus/olaszliszka-es-kornyeke/olaszliszka