Egy konzervatív zsidó ifjúsági szervezet az Egyesült Államokban feloldotta azt a szabályt, miszerint tagjai csak zsidókkal randevúzhatnak. Az USY (United Synagogue Youth) éves találkozóján hozta meg ezt a döntést. Mi vezetett a módosításhoz?

Nemrég látott napvilágot egy 2013-ban készült felmérés eredménye. A kutatás szerint 10-ből 4 zsidó fiatal randevúzott nem zsidóval 2000 óta.

Steven Wernick rabbi, a Konzervatív Zsinagógaegyesület ügyvezetője a következőképpen reflektált az ifjúsági szervezet döntésére; egyre fontosabbá válik arra buzdítani a fiatalokat, hogy valláson belül házasodjanak, mert csak ez esetben jöhetnek létre valódi zsidó otthonok. Továbbá, azt sem szabad azonban figyelmen hagynunk, hogy egy kegyetlenül szabad társadalomban élünk, melyben még a vallásilag elkötelezett zsidók is vallásukon kívül házasodnak. A vezető rabbi azt tanácsolja, hogy ezért arra kell a nem zsidó feleket lelkesíteni, hogy köteleződjenek el a judaizmus felé.

A konzervatív mozgalom hagyományosan rossz szemmel néz a vallások közötti házasságokra, tiltja a rabbijainak azt, hogy ilyen esetben eskessenek, sőt még azt is, hogy egy ilyen esküvőn részt vegyenek. Valójában azonban a zsinagógák általában örömmel látják a nem zsidókat is, akkor is, hogyha zsidók párjaiként jelennek meg, és néhány konzervatív rabbi rész vesz vegyes házasságok megkötésénél.

Jesse Arm, egy detroiti zsidó fiatal. Nemrég jelent meg blogján egy cikk arról, hogy miért hagyta ott az amerikai konzervatív zsidó közösséget ezen döntés után. Arm a következőképpen mutatkozik be: „Jesse Arm-nak hívnak. Egy konzervatív rabbi unokája vagyok, egy, egykor konzervatív zsidó iskola hallgatója és a detroiti USY (United Synagogue Youth) egykori elnöke. Egykor konzervatív zsidó voltam.” Szerinte a döntés elősegíti a vallások közötti házasságok létrejöttét, ami a hagyomány és a háláchá (zsidó törvénykezés) megsértéséhez vezethet. Mint írja, a zsidóság nem egy könnyű vallás, nem egyszerű betartani a parancsolatokat, de a Tóra ezt követeli tőlünk….