Napjainkban körülbelül 181 000 zsidó él Argentínában, az 1960-as években ez a szám még meghaladta a 300 000-t.

Az első zsidók a spanyol inkvizíció idején vándoroltak a dél-amerikai államba, ahol nagy többségük teljesen asszimilálódott. A zsidók érkezésének második nagy hulláma a 19. század közepén, végén következett be. A legtöbben ekkor Nyugat-Európából (leginkább Franciaországból), valamint az Orosz Birodalomból érkeztek. Az orosz zsidókat „rusos”-nak (oroszok) nevezték a helyiek.

1906 és 1912 között évente körülbelül 13 000 izraelita költözött az országba, ekkor főleg Európa egyes országaiból (még ekkor is leginkább oroszok érkeztek) valamint Marokkóból érkeztek az államba. Az argentin társadalomba elég könnyen beilleszkedtek a zsidók, habár jelentős mértékű volt az antiszemitizmus és a xenofóbia a helyi lakosság körében. 1920-ban már 150 000 zsidó élt Argentínában. Jelentős jiddis kultúra jellemezte ekkoriban az Argentínában élő zsidóságot; jiddis színház és újság is működött Buenos Airesben.

A világ 9. legnagyobb állama egészen 1938-ig a nyitott kapuk politikáját folytatta, azaz befogadta a menedékkérőket. A nácizmus megerősödésekor azonban a helyi vezetés lezárta az ország határait. 1946-ban a világhírű politikus, Peron került hatalomra. A zsidók egyáltalán nem örültek neki, számos viselt dolga miatt. Bevezette a katolikus oktatást az állami iskolákban, valamint lehetővé tette, hogy náci bűnösök bujkáljanak az országban. Azonban pozitív lépéseket is tett. Már 1949-ben diplomáciai kapcsolatot épített ki Izraellel. Argentínában pedig az ő kormánya engedélyezte elsőként, hogy zsidók hivatalokban dolgozzanak.

Adolf Eichmann Buenos Airesben bujkált egészen 1960-ig. Ekkor izraeli titkos ügynökök elkapták, 1961-ben sikerült Jeruzsálemben bíróság elé állítani, majd 1962 májusában felakasztották emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Eichmann leleplezéséről számos film készült, melyek bemutatják, egyáltalán nem volt elérni azt, hogy bíróság elé tudjanak vinni a Moszad emberei egy tömeggyilkost.

1955-ben Peron hatalmát megdöntötték. Innentől kezdve megnövekedett a nyílt antiszemita incidensek száma az országban. Zsidó temetőket és zsinagógákat rongáltak meg, utcán támadtak meg zsidókat. Az erőszakos cselekedeteknek az lett az eredménye, hogy több tízezer zsidó költözött Izraelbe, valamivel kevesebben pedig Európában próbáltak szerencsét.

Folytatás hamarosan…