A Jad Vasem elítéli a holokauszt történelmi tényeinek elbagatellizálását és elferdítését – mondta Dani Dajan, a szervezet elnöke, írja a Haaretz.

A Jad Vasem, Izrael fő holokauszt-emlékmúzeuma visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök állítását, miszerint Oroszország azért szállta meg Ukrajnát, hogy „nácitlanítsa” az országot.

Órákkal azután, hogy a múlt héten elrendelte az orosz csapatok bevonulását Ukrajnába, Putyin a nemzethez intézett beszédében kijelentette: „Törekedni fogunk Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására, valamint bíróság elé állítjuk azokat, akik számos véres bűncselekményt követtek el civilek ellen – köztük az Orosz Föderáció állampolgárai ellen” – mondta, elítélve „az ukrajnai szélsőjobboldali nacionalistákat és neonácikat”.

Dani Dajan, a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Világközpontja elnöke vasárnap azt tweetelte, hogy „a jelenlegi ellenségeskedéseket kísérő propagandisztikus diskurzus telítve van felelőtlen kijelentésekkel és a náci ideológiával és a holokauszt előtti és alatti náci cselekedetekkel való teljesen pontatlan összehasonlításokkal”.

„A Jad Vasem elítéli a holokauszt történelmi tényeinek a bagatellizálását és elferdítését” – mondta Dajan.

A Nevek Csarnoka a jeruzsálemi Holokauszt Emlékmúzeumban, a Jad Vasemben (Fotó: Ohad Zwigenberg)

Dajan azt is kijelentette, hogy „a Jad Vasem elítéli az Ukrajna elleni orosz inváziót, amely elkerülhetetlenül szörnyű következményekkel jár. Különösen féltjük az ártatlan civilek jólétét, és sajnáljuk, hogy szándékosan veszélyeztetik biztonságukat”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki zsidó származású, Putyin állításával kapcsolatban kérdezte: „Hogyan lehetnék náci?”

A Jad Vasem nyilatkozata öt nappal azután látott napvilágot, hogy bejelentették: Roman Abramovics orosz-izraeli milliárdos, akiről úgy tartják, hogy Putyin bizalmasa, több tízmillió dollárt adományoz a holokauszt emlékmúzeumnak.

A közlemény szerint az intézmény „új, hosszú távú stratégiai partnerséget köt, amelynek célja a Jad Vasem törekvéseinek megerősítése a holokausztkutatás és az emlékezés területén”.