Az online szállásfoglaló szolgáltatás weboldalának angol nyelvű verziója az „occupied” (megszállt) címkét, valamint figyelmeztetést fog hozzáadni minden szállás profiljához, miszerint szerint a hely „fokozott kockázatot jelenthet a biztonságra és az emberi jogokra nézve”, írja a Haaretz.

A Booking.com online szállásfoglalásó szolgáltatás azt tervezi, hogy a keresés során néhány napon belül figyelmeztetéssel egészíti ki az összes ciszjordániai (Júda és Szamária területén), izraeli tulajdonban lévő ingatlant, mondván  „a terület meglátogatása fokozott biztonsági és emberi jogi kockázattal, illetve a helyi közösséget és a látogatókat érintő egyéb kockázatokkal járhat”.

A Hatzinor televíziós műsor beszámolója szerint a figyelmeztetés angol nyelvű változata a „occupied” (megszállt) szót is tartalmazni fogja, és a vállalat azt is fontolgatja, hogy ugyanezeket a változtatásokat a kelet-jeruzsálemi ingatlanok esetében is megteszi.

A nyilatkozat pontos szövege még nem végleges, bár az egyértelmű, hogy a Booking.com minden platformján közzéteszik majd, nem csak a weboldal héber nyelvű változatán.

„Hebron a miénk” – provokatív, nacionalista héber felirat egy sikátor falán 2015-ben Hebronban (Fotó: Rosenberg Mátyás/ZSBLOG)

„Az a célunk, hogy minden ember számára megkönnyítsük a világ megismerését” – áll a weboldal közleményében. „E céllal összhangban igyekszünk biztosítani, hogy ügyfeleink rendelkezzenek a szükséges információkkal ahhoz, hogy döntést hozhassanak a meglátogatni kívánt úticélokkal kapcsolatban”.

A Booking.com hozzátette, hogy „a világ egyes konfliktusokkal érintett területei nagyobb kockázatot jelenthetnek az utazók számára, ezért ügyfeleinket információkkal látjuk el a döntések meghozatalához, és arra ösztönözzük őket, hogy a döntéshozatali folyamat részeként ellenőrizzék a kormányuk hivatalos utazási irányelveit”.

Yoel Razvozov izraeli idegenforgalmi miniszter a Booking.com döntését követően sürgős megbeszélést tartott, amely után elmondta, hogy a turisztikai minisztérium egyetértett azzal, hogy politikai nyomást kell gyakorolni a Booking.com-ra, valamint közvetlenül a céggel is beszél a döntés visszavonása érdekében. A minisztérium egy olyan reklámkampányt is fontolóra vesz, amelynek célja, hogy turistákat vonzzon a megjelölt területekre.

„Nem egy vállalkozás fogja megszabni, hogy melyik terület Izrael és melyik nem” – mondta Razvozov a nyilatkozatában. „Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fel kívánunk lépni a döntés visszavonása érdekében”.

Az Efrat település helyi tanácsának vezetője, Oded Ravivi az emberi jogok megsértésének nevezte a lépést, mondván: „A Booking.com sérti meg az emberi jogokat, különösen a palesztinok jogát, hogy méltó megélhetéshez jussanak, és jogukat a normális életben való részvételhez a területen”.

„Palesztinok százai dolgoznak a különböző turisztikai helyszíneken és a számos vendégszálláson” – mondta Ravivi. „Sajnos ők lesznek az elsők, akik így elveszítik megélhetésüket”.