A zsidó konyha (főleg az askenáz) nem arról híres, hogy friss zöldségek, gyümölcsök hadát használná fel. Azonban a zsidó konyha igen változatos. Találunk olyan ételeket is, melyek nem csak finomak és népszerűek, de még szervezetünkre is pozitív hatással vannak. E bejegyzésben 7 egészséges zsidó ételt gyűjtöttünk össze.

A lista a következő:

 

1. Cimesz: A híres amerikai sztárséf Martha Stewart receptje alapján készített cimesz (melynek számos egyéb változata létezik), édesburgonyát, sárgarépát és szárított gyümölcsöket tartalmaz. Ezen alapanyagok rostokban gazdagok, pozitív élettani hatással bírnak. A cimesz tradicionálisan ros hasana-i étel (gyakran mézet tesznek hozzá), de megtalálható peszáchkor is a zsidó otthonokban. Martha Steward receptje itt olvasható.

2. Káposztasaláta és egyéb savanyúságok: Gondoljunk csak a kóser uborkára. Vagy bármely más savanyúságra. Ezek hasznos baktériumokat tartalmaznak, melyek jó hatással vannak a szervezre. Minden kultúrában megtalálhatóak az erjesztett ételek, amik elősegítik az emésztést.

3. A zsidó penicillin, azaz csirkeleves: Orvosi kutatások is bizonyítják, hogy megfázás ellen a legjobb gyógyszer a csirkeleves.

4. Izraeli saláta: Magyarországon sokan ezt görög salátának nevezik. Az eredeti izraeli saláta apróra vágott zöldségeket, fűszereket és citromlevet tartalmaz.

Shaksuka

Shaksuka

5. Shaksuka: Nem csak trendi napjainkban az étel, de még egészséges is. Számos módon elkészíthető, vegetáriánus finomság. Leggyakoribb hozzávalók a paradicsom (melynek magas az antioxidáns tartalma), paprika, tojás és egyéb zöldségek, mint a padlizsán, gomba és spenót. Íme néhány shaksuka recept.

 

6. Thina (Tahini): A nyers szezámmagból készült étel sok hasznos zsírt tartalmaz. Leggyakrabban krémként használják, de sokan teszik rá salátákra vagy sütik bele édességekbe, leginkább brownie-ba.

Mujaderra

Mujaderra- egy egészséges zsidó étel

7. Mujaderra: Egy hazánkban kevésbé ismert zsidó étel, mely a vegetáriánusok nagy kedvence. Tele van rosttal és fehérjével, mely a legfőbb alapanyagában, a lencsében található. Az étel előnye még, hogy nagyon könnyen elkészíthető. Íme egy recept hozzá.

 

 

A zsidó konyhában gyakori étel a padlizsán is, mely szintén nagyon egészséges, de a csicseriborsóból készült humusz is kiváló példa arra, hogy bőven akad pozitív élettani hatású táplálék a zsidó gasztronómiában.

A borítóképen cimesz látható.