Napjainkban aranykorukat élik az applikációk. Megszámlálhatatlan alkalmazást találhatunk okoseszközeinken. Az alkalmazásfejlesztők természetesen a zsidóság területén is igen sokat alkottak. Mint minden kategóriában, ebben is léteznek ingyenes és fizetős app-ek. Jelen cikkben ingyenes applikációkat mutatunk be.

Okostelefonom applikációkeresőjébe a következő kulcsszavakat írtam be; jewish, kosher, Israel. Kíváncsi voltam, hogy miket dob ki a rendszer. Nem meglepő módon rengeteg és még annál is több alkalmazás közül választhatok leggyakrabban, oktatás, életmód, utazás, zene, közösségi és hírek kategóriában. Az applikációk egy része a felnőtt közönség számára készült, azonban számos gyermekeknek készült tartalmat is találtam. Jelen írásban igyekszem olyan alkalmazásokat bemutatni, melyekből még akár tanulhatunk is valamit.

Jewish History

Az applikáció minden nap rövid leírást ad arról, hogy az adott dátumon milyen zsidó történelmi esemény ment végbe. Kérhetünk a hét eseményeiről rövid összefoglalót is. Arra is van lehetőségünk, hogy megosszuk barátainkkal, ismerőseinkkel az adott napon történt kiemelkedő eseményt. Az alkalmazás rendkívül egyszerűen kezelhető, grafikájára is alapszínekre épít. Pont az található meg benne, ami a neve, ennél többet ne is keress!

Szefária (Sefaria)

A honlap applikáció verziója. Grafikája, felépítése egyezik a weblapéval. Könnyen átlátható, a keresés funkció is jól működik. A szefária a zsidó vallás alapvető műveit tartalmazza, nagyon sok kommentárral. Emellett lehetőséget nyújt a regisztrált felhasználók számára arra, hogy saját “lapokat” hozzanak létre, melyekbe bemásolhatja a kijelölt szövegeket, kommentárokat.

Yiddish Slang

Az applikáció letöltése után, ábécé sorrendben olvashatjuk el az összegyűjtött jiddis fogalmakat. Amikor rákattintunk az egyik szóra, láthatjuk jelentését, és rövid jegyzetet a fogalommal kapcsolatban. A szótár mellett kvíz is található az alkalmazásban. A tudáspróba folyamán egy-egy jiddis fogalom jelenik meg, 4 válaszlehetőséggel, melyek közül ki kell választani a helyeset. Amennyiben elrontunk egy választ, a későbbiekben újra megjelenik a fogalom. Az alkalmazás kvízrésze azt is méri, hogy egymás után mennyi a felhasználó leghosszabb sorozata, hány jó választ adott egymás után, ezt érdemes figyelni és megdönteni az egyéni rekordot.

Shabbat.com

Aki csatlakozik a shabbat.com-hoz egy nemzetközi zsidó közösség tagjává válhat. A projekt első sorban azért jött létre- először weboldalként-, hogy amennyiben elutazunk valahova és szeretnénk helyi zsidóknál étkezni, lakni sábeszkor, összeköttetésbe kerüljünk a “fogadó féllel”. Természetesen előre megbeszélve a részleteket. Az applikáció ennél jóval többet nyújt. Barátkozhatunk, akárcsak a Facebookon, megnézhetjük, hogy mikor van a szombati gyertyagyújtás ideje ott, ahol épp tartózkodunk, állásajánlatok között böngészhetünk. Emellett tanulótársat is kereshetünk magunknak. Ezeken kívül randiprofilt is létrehozhatunk.

Aish.com

A legalapvetőbb zsidó ismeretektől, a legmélyebb tórai tanulmányokig. Így lehetne összefoglalni röviden az aish.com (weblap és applikáció) lényegét. Nagyon sok zsidó témában találhatunk kidolgozott és kevésbé alaposan kibontott írásokat, pl. ünnepek, család, randevú. A komoly tartalmak mellett némi bulvár is belekerül az alkalmazás kínálatába.

Kellemes időtöltést kívánunk!