Kíváncsiság, akár kicsit idegesítő is lehet mások számára, de e nélkül nem mennének előbbre dolgaink. Nagyban e tulajdonságnak köszönhető az utazási vágy is. A modern emberek nagy része imád számára új helyeket, kultúrákat felfedezni. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi repülőgép indul el nap mint nap azért, hogy a turistákat eljuttassa egyik pontról a másikra. Jelen írásban Európában található zsidósághoz köthető turista látványosságokat mutatok be. A lista közel sem teljes.

Red Star Line Múzeum, Antwerpen

A Múzeum kiemelten érdekes lehet zsidó turisták számára. Több mint 2 millió európai migráns történetével ismerkedhetünk meg, akik Antwerpenből New Yorkba menekültek 1897 és 1934 között. Mindannyian egy jobb élet reményében keltek útra.

A szülőföldjüket elhagyók között volt egy ötéves kisfiú, bizonyos Israel “Izzy” Berlin, aki később híres dal-és zeneszerzővé vált, Irving Berlin néven. 1918-ban írta meg legismertebb művét, az Isten áldja Amerikát.

A Red Star Line egy hajózási vállalat volt, melynek nevéhez többek között olyan járművek füzödnek, mint a Titanic vagy a Britannic.

Anne Frank Múzeum, Amszterdam

A zsidó turisták egyik legkedveltebb célállomása a Frank család egykori lakásában működő múzeum. A Házat nem zsidó utazók is előszeretettel keresik fel. Évente több millióan érkeznek ide, hogy megnézzék, hol bujkált a nácik elől a Frank család. Anne 1942. június 12-én kapott naplót 13. születésnapjára. Három héttel később a családnak el kellett bújnia, több mint két évig éltek így.

Manchester Zsidó Múzeum

Az 1840-es években az Oroszországból és az Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkező bevándorlók voltak az első zsidó telepesek Manchesterben. 1912-re már csak öt zsidó élt az iparvárosban.

A Manchesteri Zsidó Múzeum az 1930-as években a nácizmus elől a városban letelepedett hatezer zsidó előtt tiszteleg. Utánuk érkeztek a koncentrációs táborok túlélői, az 1940-es, 1950-es években pedig az egyiptomiak, magyarok és irániak, kerülve a politikai helyzeteket szülőföldjükön. A zsidó utazók egyik kedvelt európai helyszíne, mindössze 10 perces sétára található a Manchester Victoria pályaudvartól, és kísérteties személyes történeteket, korai letelepedési tárgyakat és ősi vallási eszközöket tartalmaz.

Régi Prágai Zsidónegyed, a zsidó utazók híres helyszíne

Minden Prágába látogatónak, zsidónak és nemzsidónak egyaránt, érdemes felkeresnie Prága régi zsidó negyedét. Ez az egyik leghíresebb európai helyszín a zsidó utazók számára. Prágát zsidó városának is nevezik. A régi-új zsinagóga (Altneuschul) a zsidó város legrégebbi nevezetessége, és Európa legrégibb aktív zsinagógája, 700 éves történelmet tükröz.

A Régi-Új Zsinagógát a 13. században építették, gótikus stílusban. Prága, Csehország és egész Európa legősibb zsinagógája. Eredetileg Új vagy Nagy Shulnak hívták. Miután a 16. század végén más zsinagógákat létesítettek, régi-új (Altneuschul) néven vált ismertté. Számos legenda és mese is behálózta az épület történetét. Az egyik szerint a zsinagógát a gettóban galambokká alakított angyalszárnyak védték a tűz ellen, ezért csodálatos módon épségben maradt a mai napig. Egy másik legenda szerint a zsinagóga padlása ad otthont a Gólem maradványainak, az agyagból készült mesterséges teremtménynek, amelyet Lőw rabbi animált meg a prágai közösség védelme érdekében.

A környék, a temető és a városrész hangulata sokáig elkíséri az ide látogatót.

A prágai zsidó temető

Zsidó negyed, Róma

Az elragadó környék létrejötte az időszámításunk előtti 2. századra nyúlik vissza. Ezzel Európa legrégebbi zsidó települése. A történelmi helyszínek mellett butikok, kóser éttermek és pékségek tömkelege várja az idelátogatót. A zsidó negyed gyalog is könnyen megközelíthető a divatos Trasteverétől, a Tevere folyón átívelő kőhídon keresztül.

A római nagy zsinagóga egy csodálatos szecessziós épület, amelyet 1904-ben építettek. A zsinagógában található egy kis múzeum is, amely Róma zsidó történelmével foglalkozik. Tragikus módon 1943-ban ez a terület Róma egyik leghírhedtebb eseményének helyszíne lett. Október 16-án a náci katonák a negyed 2000 zsidó lakosát összeszedték és koncentrációs táborokba deportálták. Csak 16-an élték túl. Az áldozatok emléktáblája emlékeztet arra, mi történt, és ami soha többé nem történhet meg.

Remélem, e cikkel felkeltettem a kedves olvasó kíváncsiságát és amennyiben lehetősége van rá, felkeresi a fent megnevezett látványosságokat.

Felhasznált források:

https://www.neverstoptraveling.com/european-sites-for-jewish-traveler

https://www.annefrank.org/en/

https://redstarline.be/en/page/story-migration

https://www.travelawaits.com/2685884/places-to-experience-jewish-history-in-europe/