A zsidó látnivalók közül a zsinagógák kiemelt jelentőséggel bírnak, igen népszerűek a turisták körében. Legyen szó askenáz, szefárd vagy mizrachi sülről, New Yorkon, Indián és Európa számos városán át, mindenhol szeretik fotókon megörökíteni ezen időnként akár több száz éves épületeket. Nemrég készült egy lista a 15 legtöbbet Instagramon szereplő zsinagógáról, melyen helyet kapott a Dohány utcai zsinagóga is. Fontos kiemelni, hogy a lista nem azt kívánja bemutatni, hogy melyik zsinagóga mennyire szép, csak az Instagram-felhasználók körében való népszerűségének mérésére szolgál.

Dohány utcai Zsinagóga
Budapest egyik turisztikai főattrakciója 1854 és 1859 között épült. 1939-ben bombatámadás érte az épületet, de a II. világháború további eseményei is jelentős károkat okoztak a zsinagógában. 1991-ben kezdték el a zsinagóga teljes körű felújítását. Jelenleg a Magyar Zsidó Múzeum is az épületkomplexum részeként működik. Ma már Európa Örökség címmel is rendelkezik.
Slat Lazama Zsinagóga
A Marekesben, Marokkó fővárosában található sült a spanyol inkvizíció elől ide menekülők az 1400-as évek végén kezdték el építeni. 2005-ben újították fel teljesen, a Marokkói Zsidó Múzeum is az épület része. Az Instagramon leginkább a kék Dávid-csillagokkal megfestett falával szeretnek pózolni a felhasználók.
Tykocin Zsinagóga
A legelső Lengyelországban található zsinagógát 1642-ben kezdték el építeni. A második világháború idején a zsinagóga egy része megsemmisült, megmaradó részét pedig raktárként használták. Napjainkban már egy zsidó sem él a városban, mégis ez az épület a település egyik fő nevezetessége.
Római Nagyzsinagóga
Az épületet 1901 és 1904 között építették. 1982-ben az épületet egy palesztin terrorista megtámadta, kézigránátot dobott rá és gépfegyverrel lövöldözött. A merényletben egy 2 éves csecsemő meghalt, 37-en pedig megsérültek.
Santa María La Blanca Zsinagóga
A spanyolországi Toledóban található épület a források szerint 1180-ban épült. 1391-ben a város majdnem összes zsidó lakosát meggyilkolták, majd a Zsinagógát keresztény templommá alakították át. A zsidó közösség ma is próbálja visszaszerezni az épületet.
Tempio Maggiore
A Firenzében található Nagyzsinagógát 1874 és 1882 között építették. A helyi szefárd közösség imahelyeként működött az épület, melyet a II. világháború idején raktárként használtak. A Háború után felújították.
El Ghriba Zsinagóga
Tunézia és egyben Afrika legrégebbi zsinagógája Dzserbán található. Sajnálatos módon az épületet számos megpróbáltatás érte. 1985 óta három terrortámadást hajtottak végre a zsinagógában, melyek számos halálos áldozatot követeltek.
Eldridge utcai Zsinagóga
A Lower East Side-on elhelyezkedő zsinagógát 1887-ben építették, 1930-tól 1950-ig élte fénykorát, azóta nem is használják imahelyként. 1986-ban kezdték felújítani, 2007 óta Múzeumként üzemel.
Edirne-i Nagyzsinagóga
A törökországi Edirne városában ma már nem élnek zsidók, ezért a zsinagóga sem aktív, azonban 2015-ben felújították az épületet és nagyon sok turista keresi fel (már csak egy fotó kedvéért is).
Szabadkai Zsinagóga
A 2018-ban újranyitott zsinagóga csodás látványt nyújt. A hitközség 1980-ban a városnak adományozta az épületet, mert a helyi zsidóság lélekszáma nem indokolta ekkora intézmény fenntartását. A Jugoszláv Háború után életveszélyes volt megközelíteni a zsinagógát.
Folytatjuk
Felhasznált forrás: https://www.heyalma.com/these-15-synagogues-most-instagrammable-in-the-world/