1833-ban egy nagy kereskedő dinasztia sarja érkezett Mumbaiba. David Sasson azért jött el Bagdadból, mert családja politikai befolyása csökkenni kezdett.

A Sassonok végül több központból álló gazdasági birodalmat építettek ki (többek között Hong Kongban, Shanghaiban, Kalkuttában, Mumbaiban). A sikeres gazdasági tevékenység mellett a Sassonok karitativitásban is maradandót alkottak, ezért a Kelet Rothschildjaiként szokás őket emlegetni.

1861-ben David Sasson elkezdte építtetni a Magen David zsinagógát a Mumbai melletti Bycullában. A zsinagógában mikve, Talmud Tora és hostel is működött utazók számára. Hamar elterjedt a híre az Ottomán Birodalomban, hogy rengeteg munkalehetőség van Sasson cégénél Mumbaiban. A mágnás Sasson gondoskodott az ide érkező zsidó munkásai étkezéséről, egészségügyi ellátásáról és gyermekeik iskoláztatásáról. David Sasson nem csak a zsidókkal volt nagyvonalú, nem kis mértékben hozzájárult Mumbai városának fejlesztéseihez is. Számos oktatási és egészségügyi intézmény létrehozása fűződik nevéhez, melyek mindenki számára elérhetők voltak.

1864-es halálakor a Times of India a követezőket írta: “Mumbai elvesztette legenergikusabb, a közügyekért nagymértékben tevő polgárát.” Sasson leszármazottai apjuk halála után a textiliparban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ami által a város a XIX. század második felében jelentős ipari központtá nőtte ki magát. A fiatalabb Sassonok folytatták apjuk embersegítő tevékenységét is, mind a zsidó közösséget, mint az egész országot igyekeztek támogatni.

A cikk teljes verziója a Forrás újság 2016. áprilisi számában olvasható.